Τα πέντε βήματα για να καταστραφεί το ISIS

default image

Άρθρο ειδικού αναλυτή για την τρομοκρατία στο politico. Προτείνει πέντε βασικούς άξονες για να απαλλαγεί μια και καλή ο κόσμος από το Ισλαμικό Κράτος

Ποτέ άλλοτε η τρομοκρατική απειλή δεν υπήρξε τόσο απρόβλεπτη και ίσως για πρώτη φορά μοιάζει να απειλή κάθε σημείο του πλανήτη και όχι συγκεκριμένες χώρες του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου. Το ισλαμικό κράτος πάτησε πάνω στην απελπισία και τη δυστυχία, ανέπτυξε με πάθος – όπως και κάθε ακραίος και φανατικός – τη θεωρία του και φυσικά δεν έδειξε ούτε λεπτό “οίκτο” στον ‘φαντασιακό’, όσο δυστυχώς και πραγματικό, τα θύματα των επιθέσεων, εχθρό του.

Το politico φιλοξενεί την Πέμπτη άρθρο του ειδικού αναλυτή για θέματα διεθνούς τρομοκρατίας, Malcom Nance, ο οποίος και εκθέτει τους πέντε πυλώνες, σύμφωνα με τους οποίους πιστεύει πως μπορεί η Αμερική και κατ’ επέκταση και οι σύμμαχοί της να νικήσουν κατά κράτος το Isil (πλέον Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε).

Οι παρατηρήσεις του Αμερικανού αναφορικά με το διαχωρισμό των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ακόμη και από τους πιο ακραίους Ισλαμιστές που έχουν ανακύψει κατά καιρούς στον πλανήτη, αλλά και η συνειδητοποίηση πως δεν είναι η μουσουλμανική κοινότητα ο εχθρός, αλλά μια θρησκευτική, ζωώδης αίρεση, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Ουσιαστικές μοιάζουν και οι στρατηγικές παρατηρήσεις για τον τρόπο που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός ο πόλεμος ενάντια στο ισλαμικό κράτος σε Ιράκ και Συρία.

Από την άλλη, στην ανάλυσή του αγνοείται πλήρως η γεωπολιτική στάση Αμερικής και Ευρώπης στην περιοχή που αποσταθεροποίησε αρχικά το Ιράκ και στη συνέχεια τη Συρία, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα και οι συγκρούσεις των χωρών της Δύσης που πυροδοτούν εδώ και δεκαετίες την εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή. Τέλος, η πρόταση για δημιουργία πλωτών Γκουαντάναμο-δικαστηρίων που θα μπορούν ακόμη και να εκτελούν μαχητές του Isis που συλλαμβάνονται δημιουργεί σειρά ηθικών και νομικών ζητημάτων.

Διαβάστε τι προτείνει ο Αμερικανός αναλυτής…

1. Χρήση των κατάλληλων λέξεων

Το Isis δεν είναι ακραίο, ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, η Φατάχ και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Καταφεύγουν σε ένοπλο αγώνα και στην τρομοκρατία για να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλά είναι και βαθύτατα πολιτικές οργανώσεις, με εσωτερικούς κανόνες, πρότυπα και κώδικες δεοντολογίας, είναι ομάδες με τις οποίες μπορεί κανείς να συναδιαλλαγεί και να βρει λογική.

Το ISIS είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μια ζωώδης θρησκευτική αίρεση, πιο ακραία και από τις πιο ακραίες ισλαμικές ομάδες του παρελθόντος. Το ισλαμικό κράτος λατρεύει τον διαρκή Ιερό Πόλεμο-Τζιχάντ, ενώ υποστηρίζει πως  κάθε πράξη μαζικής δολοφονίας, βιασμού ή τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των εχθρών του είναι μια μορφή λατρείας ίση με την προσευχή.

Οι πέντε πυλώνες του Ισλάμ, η φιλανθρωπία, η νηστεία, η προσευχή και το προσκύνημα παραγνωρίζονται εσκεμμένα από τους φανατικούς του Isis, που αναζητά να χτίσει ένα Χαλιφάτο, αλλά και να καθιερώσει την Ημέρα της Κρίσης στη γη. Η θέση αυτή δεν ανήκει στο Ισλάμ, ακόμη και στον πιο φανατικό μουσουλμάνο. Η διαστρεβλωμένη αυτή εικόνα παραβλέπει αιώνες ενσωμάτωσης και της ανοχής στη διαφορετικότητα, του σεβασμού, της εκπαίδευσης και της τέχνης του μουσουλμανικού κόσμου. Αντίθετα, υποστηρίζει με πάθος μια εσφαλμένη ερμηνεία του Κορανίου, εκείνη που υποθέτει πως βιασμοί, καταστροφές και παιδική κακοποίηση είναι οι υψηλότερες μορφές λατρείας.

Με το να αναφέρεται κανείς στο ISIS ως μια καταστροφική θρησκευτική λατρεία και όχι ως μια νόμιμη γεωπολιτική «ριζοσπαστική ισλαμική» ομάδα προβαίνει απλά σε μια πιο ακριβή αναφορά αλλά, επίσης, εκθέτει και τη θρησκευτική αφήγηση του ISIS. Αυτό θα επιτρέψει στο μουσουλμανικό κόσμο να απορρίψει την ομάδα χωρίς να απορρίψει και την πίστη του και θα μπορούσε να κάνει τους μουσουλμάνους που στηρίζουν το ISIS να αναρωτηθούν κατά πόσο οι ψυχές τους βρίσκονται σε κίνδυνο εξ αιτίας της υποστήριξης σε αυτό το δόγμα.

2. Σταματήστε να κατηγορείτε το Ισλάμ

Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι το μόνο προπύργιο ενάντια στο ISIS. Δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ISIS, μόνο με tweets του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα τους νικήσουμε με τη συλλογική φωνή του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού.  Αν οι μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο αρνηθούν τον ISIS και συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της για να ξεριζώσουν τους πιθανούς τρομοκράτες που υπάρχουν στις κοινότητές τους, η επιρροή του ISIS θα φθαρεί δραματικά.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε εμείς πρώτοι, πως ο ισλαμικός κόσμος δεν είναι το πρόβλημα ή η απειλή. Είναι σύμμαχοι. Και αν  η ρητορική μίσους εναντίον Μουσουλμάνων δεν σταματήσει, το Isis θα συνεχίσει να νικά. Τόσο η Αλ Κάιντα, όσο και το Ισλαμικό Κράτος, πασχίζουν να πείσουν το μουσουλμανικό κόσμο πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ας τους αρνηθούμε αυτό το εργαλείο. Οι αρχές της ανοχής και του σεβασμού και η υποστήριξη των 1.6 δισ Μουσουλμάνων ανά τον κόσμο θα συμβάλει καθοριστικά στην απόρριψη της αίρεσης.

3. Ελευθερώστε τις ειδικές δυνάμεις

Το χαλιφάτο του ISIS είναι πραγματικά μια σειρά από πόλεις και χωριά που συνδέονται με δρόμους και γραμμές τροφοδοσίας. Πέραν λοιπόν των βομβαρδισμών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα έπρεπε να κόψουν τους διαδρόμους επικοινωνίας κι έτσι τα εδάφη του Isis θα μετατραπούν σε απομονωμένες νησίδες πόλεων.

Το πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει ότι το πιο πυκνό κομμάτι του ISIS, το πιο αξιόμαχό του, το οποίο εντοπίζεται στο Ιράκ μεταξύ της Μοσούλης και των συνόρων με τη Συρία. Πώς μπορούμε να το καταστρέψουμε; Να εκπαιδεύσουμε ομάδες Ιρακινών και Κούρδων μαζί με τις ειδικές μονάδες των ΗΠΑ ώστε να κάνουν επιδρομές, με βαρύ οπλισμό, κατά μήκος των εθνικών οδών σε αυτό στο σημείο. Οι ομάδες θα πρέπει να απαρτίζονται από 100 ντόπιους και 25 Αμερικανούς συμβούλους και να υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές. Mε αυτόν τον τρόπο θα σπρώξουν πίσω τις δυνάμεις του ISIS μέσα σε 24 με 96 ώρες, και θα αλλάξουν το παιχνίδι από τη μια μέρα στην άλλη.

Μια τέτοια κίνηση, δεν θα απέκοπτε απλά τη σύνδεση μεταξύ των πόλεων που έχει καταλάβει το Isis, αλλά θα ανάγκαζε τους Τζιχαντιστές να αντιμετωπίσουν την απειλή, παρασύροντάς μαζικά έξω από τις κρυψώνες τους και δίνοντας την ευκαιρία σε αεροπορικές επιδρομές να καταφέρουν αποφασιστικά χτυπήματα.

4. Εκκινήστε τον ψηφιακό πόλεμο

Το ISIS λειτουργεί στο αποκαλούμενο Βαθύ Διαδίκτυο, τα βαθύτερα, κρυμμένα μέρη του ίντερνετ, στα οποία και έχει πρόσβαση μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών. Το δίκτυο αυτό μπορεί να διακοπεί εάν ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια να ρίξουμε τους servers μέσω των οποίων επικοινωνούν οι Τζιχαντιστές. Με τον ίδιο τρόπο που ένας ιός στόχευσε τους ιρανικούς υπολογιστές που υποστήριζαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε η αμερικανική υπηρεσία διαδικτύου να αναγνωρίσει και να καταστρέψει τα σημεία που υποστηρίζουν τον Isis στο διαδίκτυο.

Αντίστοιχα, από το πρώτο λεπτό που θα εισχωρήσει κανείς σε αυτό το… βαθύ διαδίκτυο, μπορεί να ξεκινήσει την αντίστροφη προπαγάνδα γεμίζοντας τα δεκάδες φιλικά προσκείμενες στο ισλαμικό κράτος σελίδες με μηνύματα όπως “Είσαι ο νο. 1 εχθρός του Ισλάμ. Παραδώσου”.

5. Να τους δικάσουμε σε πλοία για εγκλήματα πολέμου

Η βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι το ΙSIS διαπράττει γενοκτονία κατά των Χριστιανών και των Γιαζίντι στη Μέση Ανατολή. Οι μαχητές του ISIS έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά των μουσουλμάνων, σιιτών, και σουνιτών.

Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σταματήσει την πρακτική να εκδίδονται οι συλληφθέντες Τζιχαντιστές στα κράτη από όπου κατάγονται, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν ή να αφήνονται ελεύθεροι. Θα μπορούσε να στείλει τους τρομοκράτες του ΙSIS που συλλαμβάνονται σε φυλακές -πλοία, όπου θα τους δικάζει με συνοπτικές διαδικασίες για εγκλήματα πολέμου. Μάλιστα, οι δίκες θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα πάνω σε αυτά τα πλοία, που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανοιχτά του Ντιέγκο Γκαρσία, το βρετανικό προτεκτοράτο στο πιο μακρινό σημείο του ινδικού ωκεανού. Οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι υπεράσπισης και οι μάρτυρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη δίκη μέσω βιντεοσυνδέσεων.

Τα πλοία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κατάλληλα συστήματα έτσι ώστε σε περίπτωση που αποφασιστεί θανατική ποινή, να εφαρμόζεται αμέσως. Εάν η ποινή που αποφασίζεται είναι η φυλάκιση, οι τρομοκράτες θα μεταφέρονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας σε κάποια δυτική χώρα.

Άλλωστε, καταλήγει ο αναλυτής, η κατασκευή τέτοιων πλοίων-φυλακών κοστίζει πολύ λιγότερο από αντίστοιχες στην ξηρά, τύπου Γκουαντάναμο, ενώ είναι πιο δύσκολο στον εντοπισμό, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την απόδραση. Επιπλέον, τέτοιες διεθνείς δίκες για εγκλήματα πολέμου θα άλλαζαν άρδην την εικόνα του Ισλαμικού Κράτους, από θριαμβεύων σε μια ομάδα κυνηγημένων εγκλημάτων πολέμου.

Πηγή: Politico

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα