Τα πιο δημοφιλή παπικά ονόματα

default image

Μη διαθέσιμο το "Πέτρος" για λόγους ευσεβείας - Ποια είναι τα επικρατέστερα ονόματα για τον νέο Πάπα (Pics)

Πέραν από το πρόσωπο καθεαυτό που θα αναδειχθεί σε νέο Πάπα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το όνομα που θα επιλέξει ο επόμενος Ποντίφικας.

Οι επιλογές είναι πολλές μεν, για λόγους ευσεβείας δε, το όνομα “Πέτρος” αποκλείεται. Ο Άγιος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτζενγκερ είχε επιλέξει το όνομα Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄καθώς με τον τρόπο αυτό θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής τόσο στον Άγιο Βενέδικτο, προστάτη Άγιο της Ευρώπης, όσο και στον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ΄, ο οποίος προσπάθησε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για τη λήξη του Α’ παγκοσμίου πολέμου.

Είσαι ο και λέγεσαι

Σε περίπτωση που ο νέος Πάπας επιλέξει το όνομα Ιωάννης ΚΔ΄, τότε σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές, η κίνηση αυτή θα σημαίνει ένα άνοιγμα σε μεταρρυθμίσεις δεδομένου ότι ο προηγούμενος Πάπας που έφερε το όνομα Ιωάννης ήταν αυτός που το 1962 εισήγαγε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τον μοντέρνο κόσμο.

Για την ώρα, το πιο δημοφιλές όνομα (σε αριθμό επιλογών) είναι το Ιωάννης. Εφόσον ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ βρίσκεται εν ζωή ως “ομότιμος” Πάπας, είναι μάλλον απίθανο ο διάδοχός του να χρησιμοποιήσει κι εκείνος το όνομα Βενέδικτος.

Τα ονόματα που προτιμούν οι Ποντίφικες

1. Ιωάννης (23)

2. Βενέδικτος (16)

3. Γρηγόριος (16)

4. Κλήμεντος (14)

5. Λέων (13)

6. Ιννοκέντιος (13)

7. Πίος (12)

8. Στέφανος (9, αν και κάποιοι υποστηρίζουν 10)

9. Βονιφάτιος (9)

10. Αλέξανδρος και Ουρβανός (8 έκαστος)

Ονόματα που επιλέχθηκαν μόνο μια φορά

1. Τελέσφορος (125-136)

2. Ελευθέριος (174-189)

3. Ζεφυρίνος (198-217)

4. Ευτυχιανός (275-283)

5. Μιλτιάδης (311-314)

6. Ορμίσδας (514-523)

7. Ζώσιμος (417-418)

8. Σύμμαχος (498-514)

9. Σιμπλίκιος (468-483)

10. Βιγίλιος (537-555)

Ο Kαρδινάλιος της Γαλλίας θα ανακοινώσει το όνομα του νέου Πάπα – Habemus Papam!

Ο Γάλλος καρδινάλιος Ζαν Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στους καθολικούς πιστούς την εκλογή του νέου Πάπα.

“Σας αναγγέλλω ένα χαρμόσυνο γεγονός. Εκλέξαμε Πάπα!”, τα λόγια αυτά θα εκφέρει στα λατινικά από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου με τη λήξη της σύσκεψης, κατά την οποία θα εκλεγεί ο νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από τους 115 καρδινάλιους που έχρισαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος και ο Βενέδικτος ο 16ος, οι δέκα είναι αυτοί που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Βενέδικτου.

Από τον Ιταλό Αντζελο Σκόλα ως τον Καναδό Μαρκ Ουελέτ, από τον Βραζιλιάνο Οντίλο Σέρερ ως τον Αυστριακό Γιόζεφ Σένμπορν και από τον Ούγγρο Πέτερ Ερντο και του Αμερικανούς Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο΄Μάλεϊ, όλοι έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους. Είναι συντηρητικοί και διστακτικοί να δεσμευτούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν οι πιστοί, ειδικά στη Δύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα