Ταϊλάνδη: Τα οκτώ διασωθέντα αγόρια είδαν τους γονείς τους

Ταϊλάνδη: Τα οκτώ διασωθέντα αγόρια είδαν τους γονείς τους
Νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο της επαρχίας Chiang Rai, όπου διακομίστηκαν τα 8 διασωθέντα παιδιά AP

Οι γονείς των τεσσάρων αγοριών που απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά, στην Ταϊλάνδη στην α' φάση της επιχείρησης ήλθαν σε οπτική επαφή με τα παιδιά τους. Διευκρινίστηκε και το αν θα καταστεί εφικτό να παρακολουθήσουν, δια ζώσης, τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Η επιχείρηση διάσωσης των 13 μελών της ποδοσφαιρικής ομάδας “Wild Boars” που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά της Ταϊλάνδης στις 23/6 βρίσκεται στην τρίτη φάση. Εντός του σπηλαίου βρίσκονται 4 παίκτες και ο 25χρονος προπονητής, οι οποίοι αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια σήμερα.

Οι γονείς των παιδιών ενημέρωσαν από την πρώτη στιγμή πως έχουν αποφασίσει να μείνουν μαζί, στην είσοδο της σπηλιάς, προς ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, έως ότου βγει και ο 13ος. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τέσσερα παιδιά που βγήκαν στην επιφάνεια, κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης είδαν τους γονείς τους: πριν λίγες ώρες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο και ήλθαν σε οπτική επαφή με τα παιδιά τους, πίσω από μια τζαμαρία. Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι σύντομα θα μπορούν να μιλήσουν με τα αγόρια.

Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν στη β’ φάση αναμένεται επίσης, να δουν τους γονείς τους μέσα στην ημέρα. Άνθρωποι του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται οι διασωθέντες ενημέρωσαν πως όλα τα αγόρια είναι καλά, στην υγεία τους και όλα φορούν γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατευτούν τα μάτια τους έπειτα από 2 εβδομάδες παραμονής στο πλήρες σκοτάδι.

Υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις και δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε τηλεόραση, ώστε να μην επηρεαστεί -και άλλο- η ψυχική τους υγεία. Επίσης, δεν τους έχουν δώσει το φαγητό που ζήτησαν (τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και βασιλικό), καθώς έπειτα από τις διαδοχικές μέρες ασιτίας κρίθηκε ως εύλογο να επιστρέψουν στην καθημερινότητα με πιο απλές τροφές. Έφαγαν λοιπόν, αραιό χυλό, ψωμί και λίγη σοκολάτα. Θα μείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον επτά ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να παραστούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, όπου προσεκλήθησαν από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ιφαντίνο.

Η νόσος των σπηλαίων

Δεν θα ακουμπήσουν κανέναν, έως ότου βγουν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων και εφόσον φυσικά δεν υπάρχει κάποια μόλυνση -βακτηριακής φύσεως που μεταδίδεται μέσω νερού ή χώματος. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ιστοπλάσμωση, γνωστή ως νόσος των σπηλαίων. Προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum, οι οποίοι εντοπίζονται συχνά σε σπηλιές και βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις των νυχτερίδων.

Σε άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται λίγος πυρετός, βήχας και οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ιογενή ασθένεια, η οποία απλά περνά. Σε ανθρώπους που πάσχουν από σημαντικές ανοσοκαταστολές, εξελίσσεται σε πιο σοβαρή ασθένεια. Η ιστοπλάσμωση συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα τριών έως 17 ημερών μετά την έκθεση στον ιό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα