Τελευταία έξοδος Β. Σόιμπλε: Σε εξέλιξη το τελευταίο eurogroup για το Γερμανό πολιτικό

Τελευταία έξοδος Β. Σόιμπλε: Σε εξέλιξη το τελευταίο eurogroup για το Γερμανό πολιτικό

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά με πολλούς συμβολισμούς το eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λουξεμβούργο

Χωρίς την Ελλάδα στο… μενού πραγματοποιείται σήμερα το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθεί η πορεία της Πορτογαλίας μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, αλλά και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σε σχέση με το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, τα… σπουδαία αναμένονται από την Ουάσινγκτον, όπου την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ. Στο περιθώριο των επίσημων συζητήσεων, οι σημαντικοί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα επόμενα βήματα στο θέμα της Ελλάδας, από την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το ζήτημα του χρέους.

Η μόνη συνάντηση που έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, είναι εκείνη μεταξύ του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισι και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου. Μεγάλη σημασία θα έχουν φυσικά και οι επαφές του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Παρόλο που σήμερα στο Λουξεμβούργο δεν θα συζητηθεί η Ελλάδα, υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Το πιο βασικό είναι  αυτό της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματιστεί εως τα τέλη Οκτωβρίου. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο συγκεντρώνει στοιχεία για να εξακριβωθεί εάν έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος.

Το άλλο ζήτημα είναι προφανώς η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί εντός του 2018.

Πολύ καλύτερη η κατάσταση στην Ελλάδα, βλέπω μεταρρυθμίσεις. Να επικεντρωθούμε στην ουσία, σε όσα πρέπει να γίνουν επί τόπου

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλή στην Ελλάδα, υπάρχει ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, βλέπω να γίνονται μεταρρυθμίσεις». Και συμπλήρωσε: «τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία, σε όσα πρέπει να γίνουν επί τόπου. Όλη μας η ενέργεια διοχετεύεται στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και του προγράμματος στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το μόνο που μας απασχολεί είναι να κλείσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα».

Έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωση

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Όπως είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος, θα ενημερώσει σήμερα το σώμα των Υπουργών και για τις εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία και τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στη δική του προεδρία.

«Έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και ισχύει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όπως ξέρετε. Οι μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, (και δεν αλλάζει) ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Επομένως, η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα «τρέχει» ως το καλοκαίρι του 2018».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την τρίτη αξιολόγηση επεσήμανε ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα σήμερα και η εργασία για αυτό είναι εν εξελίξει. Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων, αλλά και όπως ξέρετε υπάρχουν συζητήσεις με τις ομάδες της τρόικας, που συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου».

“Ρωτήστε με μετά το τέλος του Eurogroup” απάντησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε αν είναι η τελευταία του παρουσία ως πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τελευταία έξοδος Β. Σόιμπλε

Το σημερινό Eurogroup θα είναι και το τελευταίο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. “Οι ομόλογοί του θα του αποδώσουν τις δέουσες τιμές, καθώς θα είναι κρίμα που αποχωρεί  ένας πολιτικός με τόσο ισχυρές αναλυτικές ικανότητες. Ο ίδιος βέβαια δεν αναμένεται να συγκινηθεί”, σχολίασε πηγή των Βρυξελλών για το 113ο και κύκνειο eurogroup του Γερμανού πολιτικού.

Εξάλλου, ένα κρασί Μπορντό της χρονιάς του 2004 είναι το δώρο του Μπρουνό Λε Μερ προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δώρο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης προς τον απερχόμενο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών θα είναι μια σημαία της ΕΕ υπογεγραμμένη από όλους τους υπουργούς. “Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά” έγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην σημαία του Σόιμπλε.

Στα γερμανικά απάντησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ όταν ρωτήθηκε για την τελευταία παρουσία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. Τον χαρακτήρισε «μεγάλο Ευρωπαίο» και «καλό φίλο».

Έτσι ξεκίνησε τη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους o υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, που έφτασε στο κτίριο όπου πραγματοποιείται το Eurogroup στο Λουξεμβούργο λίγο μετά τις 3.30 (ώρα Ελλάδας). Ήταν ο πρώτος που έκανε δηλώσεις για την σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Βλέπουμε ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρώπη. Υπάρχει στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες. Όμως υπάρχει και ρίσκο. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε διάφορα επίπεδα, για να εγγυηθούμε με τα άλλα κράτη μέλη και την ΕΚΤ ότι αυτή η ανάπτυξη θα διαρκέσει και θα υποστηριχθεί και δεν θα οδηγήσει σε νέα ρίσκα την Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Στο Λουξεμβούργο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν οι φήμες ότι ο Λεμέρ θα είναι ο καινούργιος επικεφαλής του Eurogroup μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας. «Έχουμε έναν πολύ καλό πρόεδρο του Eurogroup», απάντησε ο Λεμέρ, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει τον Γ. Ντάισελμπλουμ να υπηρετήσει μέχρι το τέλος της θητείας του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα