Τερματίστηκε η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό

default image

Μετά από 42 ημέρες μη καταγραφής νέου κρούσματος του αιμορραγικού πυρετού

Οι αρχές στη ΛΔ του Κονγκό ανακοίνωσαν το Σάββατο επισήμως, ότι τερματίστηκε η επιδημία του Έμπολα στη χώρα έπειτα από 42 ημέρες μη καταγραφής νέου κρούσματος του ιού.

Η επιδημία του ιού, που διήρκεσε τρεις μήνες, προκάλεσε τον θάνατο 49 από τους 66 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από Έμπολα στην απομακρυσμένη επαρχία Εκουατέρ στα βορειοδυτικά της χώρας και δεν συνδέεται με την επιδημία του ιού στη δυτική Αφρική, όπου τουλάχιστον 5.177 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

“Κανένα νέο κρούσμα δεν έχει καταγραφεί από τις 4 Οκτωβρίου. Ύστερα από 42 ημέρες ενεργούς αναζήτησης, η κυβέρνηση ανακοινώνει τον τερματισμό της επιδημίας του Έμπολα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Κινσάσα ο υπουργός Υγείας Φέλιξ Καμπάνζ.

Σιέρα Λεόνε: Κρίσιμη η κατάσταση 44χρονου χειρουργού

Κρίσιμη είναι η κατάσταση του χειρουργού από τη Σιέρα Λεόνε, ο οποίος έχει προσβληθεί από Έμπολα και μεταφέρεται αεροπορικώς στις ΗΠΑ για θεραπεία, ανακοίνωσε σήμερα το Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα.

Η κατάσταση του 44χρονου δρα Μάρτιν Σαλία, μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ, ήταν αρκετά σταθερή ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί αεροπορικώς από τη δυτική Αφρική στις ΗΠΑ. Αναμένεται να φθάσει στη Νεμπράσκα αργότερα σήμερα, αναφέρει το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του.

“Παρότι η ακριβής κατάσταση του ασθενούς δεν θα γίνει γνωστή μέχρι οι γιατροί εδώ να την εκτιμήσουν μετά την άφιξή του, οι πληροφορίες που δεχόμαστε από την ομάδα που είχε την ευθύνη της φροντίδας του στη Σιέρα Λεόνε δείχνουν ότι είναι σοβαρά ασθενής–ενδεχομένως πιο βαριά σε σχέση με τους πρώτους ασθενείς που θεραπεύτηκαν στις ΗΠΑ”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Από τους εννέα πάσχοντες που έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ από αφρικανικές χώρες μόνο ένας, ένας Λιβεριανός από τη Μονρόβια, πέθανε στις 8 Οκτωβρίου ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανάρρωσαν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Σιέρα Λεόνε έχουν καταγραφεί 5.586 κρούσματα και 1.187 θάνατοι από την επιδημία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα