Η Κίνα τερματίζει την πολιτική του ενός παιδιού

default image

Το Πεκίνο αποφάσισε να βάλει τέλος στην αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, που στόχευε στην διατήρηση της ισορροπίας. Πόσους απογόνους θα μπορούν να αποκτούν τα ζευγάρια

Η κινεζική κυβέρνηση τερματίζει τη λεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιτρέπει πλέον σε εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής του ενός παιδιού.

Η ιστορικής σημασίας απόφαση αποτελεί συνέχεια της χαλάρωσης του μέτρου πριν από δύο χρόνια, όταν το Πεκίνο επέτρεψε σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι.

Η απόφαση έχει στόχο να διορθώσει την ανησυχητική δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών (116/100) και να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού.

Η απόφαση ελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια της 5ης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, έπειτα από τέσσερις ημέρες εργασιών αφιερωμένων στην υιοθέτηση του 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020).

Η τελευταία χαλάρωση της πολιτικής για τον οικογενειακό προγραμματισμό, στα τέλη του 2013, είχε περιορισμένο αποτέλεσμα: δεν εφαρμόστηκε παντού, ενώ πολλά ζευγάρια για οικονομικούς λόγους δεν επιθυμούσαν παρά ένα μόνο παιδί.

Σχεδόν το σύνολο των 55 εθνοτήτων στη χώρα δεν υποβλήθηκαν στην πολιτική περιορισμού των γεννήσεων και οι Κινέζοι της υπαίθρου μπορούσαν ήδη να αποκτούν δύο παιδιά, αν το πρώτο ήταν κορίτσι.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που συνεδριάζει από τη Δευτέρα με άκρα μυστικότητα, υιοθέτησε επίσης τον στόχο μιας “μέσης-υψηλής” οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Η αρχή του διπλασιασμού των κατά κεφαλήν εσόδων μεταξύ του 2010 και του 2020 και της υποστήριξης στην κατανάλωση υιοθετήθηκαν επίσης, μετέδωσε το Νέα Κίνα χωρίς να δίνει διευκρινιστικές πληροφορίες.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής επικύρωσε επίσης τον αποκλεισμό 10 μελών του, τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, καταχρήσεις και διάφορες παραβάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα