Θα αλλάξει η Ιταλία την Ευρώπη;

Θα αλλάξει η Ιταλία την Ευρώπη;
Κολοσσαίο, Ρώμη AP

Η επερχόμενη σύγκρουση βορρά - νότου, το ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία και το στοίχημα αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αλλάξει την Ευρώπη σε συνθήκες γενικευμένης αστάθειας. Σήμερα η ορκωμοσία των μελών της Κυβέρνησης. Ποια τα μέλη της

Η είδηση του σχηματισμού κυβέρνησης από την Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε ηχεί σε πρώτο χρόνο σαν επιτυχία, καθώς η Ιταλία απεγκλωβίζεται από την δίνη της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας. Υπό άλλες συνθήκες, θα συζητούσαμε σήμερα για μία ιταλική κυβέρνηση με κυρίαρχη δύναμη την ακροδεξιά – κάτι που θέτει ερωτήματα για τη δημοκρατία και την συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο, υπάρχει και διαφορετική ανάγνωση: ότι αυτό το ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί το “νέο” απέναντι στο “παλιό” καθεστώς, που αποδοκίμασαν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή.

Στην Ευρώπη, οι αναλυτές συζητούν ήδη για νέα, επερχόμενη σύγκρουση βορρά – νότου: αυτή τη φορά το Βερολίνο δεν έχει απέναντι του τη “μικρή” Ελλάδα, αλλά την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, με μία απρόβλεπτη κυβέρνηση που δεν θα διστάσει να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Προσθέστε στην εξίσωση την κρίση στην Ισπανία, όπου η κυβερνητική αλλαγή βρίσκεται πλέον επί θύραις, καθώς και τις φιλοδοξίες του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ίσως θελήσει να ρίξει την ζαριά του, διεκδικώντας το δικαίωμα να συναποφασίσει με την Άγκελα Μέρκελ για το μέλλον της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση “κρυφοκοιτάζει” προς την έξοδο από το μνημόνιο, με την ελπίδα να ακουστούν δυνατότερα οι φωνές που διεκδικούν βιώσιμα χρέη και ανατροπή της γερμανικής τάξης πραγμάτων.

Το ερώτημα είναι εάν η Ιταλία μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, με αυτή την κυβέρνηση και μέσα σε αυτές τις συνθήκες γενικευμένης αστάθειας. Απαντήσεις προσεχώς…

Η νέα κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα το απόγευμα στις 4 ώρα Ιταλίας.

Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Το “κλειδί” της συμφωνία και το άρθρο… φωτιά για έξοδο από το ευρώ της Γερμανίας

Η νέα πρόταση των δύο κομμάτων που φέρνει στο υπουργείο Οικονομικών τον Τζοβάνι Τρία ήταν αυτή τελικά που αποτέλεσε τον λόγο της επίτευξης της συμφωνίας. Ποιός είναι όμως ο νέος υπουργός και τι είχε πει σε αντίθεση με τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαλβόνε.

Σε άρθρο παρέμβασή του πριν από δυο εβδομάδες ο καθηγητής σημειώνει πως δύο εξέχοντες οικονομολόγοι με τους οποίους συμφωνεί απόλυτα, είναι ο Τζιόρτζιο Λα Μάλφα και ο Πάολο Σαλβόνε. Έτσι, αντί να αποχωρήσει η Ιταλία, ο νέος υπουργός οικονομικών θα έβλεπε με πολύ θετικό τρόπο την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ. “Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει (σε ​​όσους υποστηρίζουν το αναπόφευκτο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ), υποστηρίζοντας ότι είναι η Γερμανία που πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς το πλεόνασμα του εμπορικού της ισοζυγίου δεν είναι συμβατό με το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας που υπάρχει στην ευρωζώνη ή τουλάχιστον να αποδεχθεί τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ρυθμιζόμενων σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών” σημειώνουν οι δύο οικονομολόγοι μια θέση που κατά τον Τρία είναι: “μια σοβαρή οικονομική ανάλυση, και όχι ένα αστείο πολιτικών εναντίον του ευρώ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα