Ρίχνουν ραδιενεργό νερό στη θάλασσα

default image

Με δάκρυα στα μάτια εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε επισήμως την απόρριψη μολυσμένου από ραδιενέργεια νερού στη θάλασσα. Η αρχική προσπάθεια να σφραγιστεί το ρήγμα με τσιμέντο απέτυχε, ωστόσο τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τόσο για τη σφράγιση του ρήγματος, όσο και για την ψύξη των αντιδραστήρων (Pics)

Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, άρχισε τη Δευτέρα ν΄απορρίπτει στη θάλασσα 11.500 τόννους ραδιενεργού ύδατος, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας.

“Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό”, τόνισε στην τηλεόραση. H Tepco τόνισε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ.

Άνιση μάχη

Εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνεχίζουν τις προσπάθειες να σταματήσουν την διαρροή ραδιενέργειας μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους την Κυριακή να διακόψουν την εκροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον Ωκεανό.

Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2. Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Στο μεταξύ το Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας “φράχτης” ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Η εταιρία Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα αριθμός 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco.

Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα