Θα γίνει της Κορέας. Η CIA σύστησε ειδική ομάδα για τον Κιμ

Θα γίνει της Κορέας. Η CIA σύστησε ειδική ομάδα για τον Κιμ

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της νέας μονάδας, που συστήθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τι φοβούνται οι ΗΠΑ. Συνεργασία Πεκίνου-Σεούλ με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας

Η CIA ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μια ειδική μονάδα, η οποία θα είναι αρμόδια για την αποτίμηση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Είναι η πρώτη μονάδα της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών που ασχολείται αποκλειστικά με μία χώρα και η οποία θα συγκεντρώνει τους πόρους πολλών μονάδων και θα αναλύει τις πληροφορίες που αφορούν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Η δημιουργία της ανακοινώθηκε την ώρα υπάρχουν φόβοι ότι η Βόρεια Κορέα πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε μια έκτη πυρηνικό δοκιμή, κάτι που θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση στην ανατολική Ασία.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα προληπτικό πλήγμα κατά της Βόρειας Κορέας προκειμένου να την εμποδίσουν να αναπτύξει πυρηνικό πύραυλο.

«Οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξελίσσονται, οπότε η CIA πρέπει επίσης να εξελιχθεί για να αντεπεξέλθει», εξήγησε ο Τζόναθαν Λιου εκπρόσωπος της CIA.

«Η δημιουργία ενός κέντρου αποστολής για την Κορέα μάς επιτρέπει να ενσωματώσουμε και να κατευθύνουμε τις προσπάθειες της CIA πιο αποτελεσματικά, (ώστε να αντιμετωπιστούν) οι σοβαρές απειλές εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα», υπογράμμισε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

Συνεργασία Πεκίνου – Σεούλ

Οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζίνπινγκ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν συμφώνησαν ότι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας αποτελεί «κοινό τους στόχο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

Οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Σεούλ είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της ανάπτυξης στη Νότια Κορέα της αμερικανικής αντιπυραυλικής συστοιχίας THAAD.

Στόχος της είναι να προστατεύσει τη Νότια Κορέα από πιθανές επιθέσεις της Βόρειας Κορέας, όμως η Κίνα καταγγέλλει ότι επηρεάζει τη δική της αμυντική ικανότητα.

Το Πεκίνο έχει λάβει μια σειρά μέτρων κατά των νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων, μια κίνηση την οποία η Σεούλ θεώρησε οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της.

Στη διάρκεια της πρώτης τους τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στο γεγονός ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι κοινός στόχος των δύο χωρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου που ορκίστηκε χθες Τετάρτη.

Προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς ο Μουν αναμένεται να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευελιξία το θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Μουν ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της δεύτερης διακορεατικής διάσκεψης το 2007, η οποία είχε στόχο την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας και την επανέναρξη του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, βασικός σύμμαχος της οποίας είναι το Πεκίνο.

Ο Μουν έχει ζητήσει επίσης να διεξαχθούν διμερείς συνομιλίες με την Κίνα αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης του THAAD προκειμένου η γειτονική χώρα «να κατανοήσει καλύτερα το ζήτημα».

Στη διάρκεια 40 λεπτών συνομιλία τους ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πρότεινε επίσης την αποστολή στο Πεκίνο μιας ομάδας για να συζητήσει το θέμα του THAAD και το βορειοκορεατικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Γιουν,

Ο Σι έχει καλέσει επισήμως τον Μουν να επισκεφθεί το Πεκίνο, τόνισε ο εκπρόσωπος.

(Φωτογραφία: AP Images/ Korean Central News Agency via Korea News Service)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα