Θα πεθάνουμε σαν μάρτυρες, λένε οι εκτελεστές του Charlie Hebdo

default image

Τα δύο αδέρφια είναι Γάλλοι, γνωστοί στις αστυνομικές αρχές για τη συμμετοχή τους σε ισλαμιστικές οργανώσεις και σειρά παράνομων ενεργειών

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στη Γαλλία με καταδίωξη θρίλερ των δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo στην περιοχή της Πικαρδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα,  τα αδέλφια Κουασί έχουν καταφύγει στην κωμόπολη Νταμαρτέν-αν-Γκελ, όπου βρήκαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της εκδοτικής εταιρείας Création Tendance Découverte CTD, και κρατούν τουλάχιστον έναν όμηρο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα, οι Αρχές κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους δράστες, οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να “πεθάνουν σαν μάρτυρες”

Το προφίλ των εκτελεστών

Μόλις μια μέρα μετά την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των Γάλλων που φέρονται ως δράστες της δολοφονίας. Τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 32 και 43 ετών, είναι κάτοικοι Παρισιού και γνωστοί στις αρχές εδώ και χρόνια.

Το 2008 ο Σερίφ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, εκ τω οποίων 18 μήνες με αναστολή, για την συμμετοχή του σε σύσταση οργάνωσης στη γαλλική πρωτεύουσα που στρατολογούσε άνδρες Τζιχαντιστές και τους έστελνε στο Ιράκ. Και οι δύο θεωρούνταν από τις αρχές “ταραχοποιά” στοιχεία, χωρίς αυτό όμως να μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος και τη φρικαλεότητα της ενέργειάς τους.

Τα αδέρφια Κουασί επισκέπτονταν τακτικά το Τζαμί στην οδό Στάλινγκραντ, ενώ ο Σερίφ συνελήφθη μια μόλις μέρα πριν την αναχώρησή του για τη Συρία, πρώτο στάδιο πριν τον τελικό προορισμό που ήταν το Ιράκ. “Ο πελάτης μου παραπλανήθηκε. Όσο πλησίαζε η ώρα της αποχώρησης, τόσο περισσότερο φοβόταν” δήλωνε τότε ο δικηγόρος του για να συμπληρώσει: “Πίνει αλκοόλ, καπνίζει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ποδόσφαιρο. Είναι ένας ιδανικός στόχος για τους ισλαμιστές ιεροκύρηκες”.

Όσο για τον έτερο Κουασί, ο Σαΐντ ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη παραμονή του στις φυλακές, όπου τον πλησίασαν ισλαμιστές, ενώ οι δικοί του άνθρωποι δηλώνουν πως αντίκρισαν έναν άλλο άνθρωπο κατά την έξοδό του από αυτές. Το 2010, το όνομά του ενεπλάκη στο αποτυχημένο σχέδιο απελευθέρωσης από τη φυλακή του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, αλλά οι κατηγορίες εξέπεσαν αφού δεν βρέθηκαν περισσότερα στοιχεία.

Έκτοτε και τα δύο αδέρφια διατηρούσαν χαμηλό προφίλ και δεν απασχόλησαν τις αρχές μέχρι χθες.

Ένα από τα αδέρφια σε ρεπορτάζ για τους Τζιχαντιστές στη Γαλλία από το 2005

Το όνομα του Σερίφ μάλιστα είχε αναφερθεί και σε ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης για νέους που έχουν προσηλυτιστεί από ισλαμιστές για την στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών.

 

Πηγή: 20minutes.fr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα