Θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το κυπριακό;

Θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το κυπριακό;
Cyprus' President Nicos Anastasiades gives a speech during a joint statement at the end of the southern European Union countries summit at the El Pardo palace, outside Madrid, Spain, Monday, April 10, 2017. The leaders of Spain, France, Italy, Greece, Portugal, Cyprus and Malta are meeting near Madrid for a half-day summit to review negotiations regarding Britain's exit from the European Union. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Πώς βλέπει η Λευκωσία την πιθανότητα να επαναληφθεί μια διάσκεψη όλων των εμπλεκομένων μερών στη Γενεύη για μια λύση στο κυπριακό. Από τι θα εξαρτηθεί η επιστροφή στην Ελβετία;

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το απόγευμα επέστρεψε από το εξωτερικό, πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα εφημερίδων τα περί νέας διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, αναφέρει σε αποψινή γραπτή δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Το εάν και κατά πόσο, επισημαίνεται στη δήλωση, θα υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη «είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απολύτως από την πρόοδο που θα παρουσιαστεί στον εν εξελίξει διάλογο». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, φαίνεται να μεθοδεύεται νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πριν από το τέλος Ιουλίου για να «παγώσουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη δήλωση του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει με έμφαση πως ο εν εξελίξει διάλογος για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα υλοποιηθούν με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα», που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πάψει με αποφασιστικότητα να διαπραγματεύεται «προκειμένου να εξευρεθεί όχι η όποια λύση, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο».

Διαπραγματεύσεις πριν τις εκλογές

Την ίδια ώρα, η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης θα ήθελε να προσέλθει έχοντας το χαρτί της προόδου στο κυπριακό στις αποσκευές του. Εξάλλου, με τρεις αποχές και καμία ψήφο εναντίον το Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ επικύρωσε τη στήριξη στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, έκανε λόγο για «υποψηφιότητα νίκης».

Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, δήλωσε, επιλέγηκε ως αυτή που έχει δυναμική τόσο στον πρώτο όσο στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ευχαριστίες στην ΕΔΕΚ και τον πρόεδρο της για την απόφαση να στηρίξουν την υποψηφιότητα του, εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε σε κοινό αγώνα για ανατροπή της αποτυχημένης, όπως είπε, πολιτικής των τελευταίων χρόνων, για διεκδίκηση σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο, για αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική.

AP Photo/Francisco Seco/ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα