Θερμή υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου την Κούβα

default image

Ο Ποντίφικας έφτασε σήμερα στην Αβάνα, όπου τον υποδέχτηκε ο Ραούλ Κάστρο, αλλά και πλήθος κόσμου. Αναμένεται να χοροστατήσει σε λειτουργία ενώπιον χιλιάδων πιστών

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε στην Κούβα για τετραήμερη επίσκεψη, πρώτο σταθμό ενός ταξιδιού που θα τον οδηγήσει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον λατινοαμερικανικής καταγωγής ποντίφικα υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας τον για την συνδρομή του στη διπλωματική προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο και την κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Ο πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του ζήτησε από τον Κουβανό ηγέτη τα “μέσα” ώστε η Εκκλησία να επιτελεί το έργο της σε συνθήκες ελευθερίας στην Κούβα, ενώ κάλεσε την Ουάσινγκτον και την Αβάνα να προχωρήσουν στην προσέγγισή τους.

Βαπτισμένος καθολικός, όπως και ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ Κάστρο έχει λάβει ιησουιτική εκπαίδευση. Πριν από μήνες είπε στον πάπα ότι ίσως να αρχίσει να προσεύχεται και πάλι, επιστρέφοντας στην Εκκλησία.

Λειτουργία ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών

O πάπας Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε μια λειτουργία ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών σήμερα στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κούβα.

Ευαισθητοποιημένος λόγω της καταγωγής του, ο πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της αμερικανικής και της κουβανικής ηγεσίας και στην ύφεση στις σχέσεις των δύο χωρών, έστειλε μηνύματα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο και διευκόλυνε με την παρασκηνιακή του παρέμβαση τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

“Ο Πάπας έκανε τόσα πολλά, ως διακριτικός ηγέτης, για να επιτύχει αυτήν την προσέγγιση. Το διαχειρίσθηκε με τόση δεξιοτεχνία”, δήλωσε ο βραζιλιάνος ιερέας και διανοούμενος Φράι Μπέτο.

“Απόστολε του Ελέους, Καλωσήρθες στην Κούβα”, γράφουν τα πλακάτ που κρατούν οι Κουβανοί που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον πάπα Φραγκίσκο.

Με το “πάπαμομπίλ” ο Πάπας στην Αβάνα

Ο ποντίφικας έφθασε στην ιστορική πλατεία το πρωί της Κυριακής με το όχημά του, το «παπαμομπίλ», περιστοιχισμένος από δέκα περίπου σωματοφύλακες με κοστούμια όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι πιστοί κρατώντας σημαίες της Κούβας, φωτογραφίες του πάπα και πλακάτ όπου αναγράφονταν μηνύματα αγάπης προς τον ποντίφικα.

Χωρίς να αποβιβαστεί από το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του, διένυσε μια μικρή απόσταση κάνοντας πολλές στάσεις καθώς απευθυνόταν στους πιστούς υπό τον ήχο μιας κουβανικής χορωδίας 350 τραγουδιστών.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παραστούν σε αυτή τη λειτουργία, μεταξύ αυτών 3.500 επίσημοι καλεσμένοι όπως ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα