Θρήνος στη Μέκκα: 107 νεκροί μέχρι τώρα. Η στιγμή της κατάρρευσης του γερανού

default image

Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 107 οι νεκροί στη Μέκκα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Βίντεο από κινητό τηλέφωνο απεικονίζει τη φρίκη με την κατάρρευση του γερανού που καταπλάκωσε τον κόσμο (Vid)

Στους 107 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών όταν ένας γερανός κατέρρευσε χθες στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, λίγες εβδομάδες πριν από το ετήσιο ισλαμικό προσκύνημα, ανέφερε η αρχή πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τουλάχιστον 238 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

“Όι τραυματίες αλλά και τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχουν θύματα στην τοποθεσία”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ικχμπαρίγια ο στρατηγός Σουλεϊμάν αλ Αμρ, επικεφαλής της αρχής πολιτικής προστασίας. Ο δυνατός άνεμος και η βροχή ξερίζωσαν δέντρα και ταρακούνησαν γερανούς στην περιοχή, πρόσθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο γερανός κατέρρευσε λόγω των ισχυρών καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή.

Το Μεγάλο Τέμενος ήταν κατάμεστο από κόσμο σήμερα, ανήμερα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων.

 εκπρόσωπος των δύο άγιων τεμένων (της Μέκκας και της Μεδίνας) Άχμεντ μπιν Μοχάμεντ αλ Μανσούρι δήλωσε ότι ο γερανός κατέρρευσε στις 17:10 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και βροχοπτώσεων».

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκταση του τεμένους των 400.000 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί έως και 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά γύρω από το τέμενος πολλοί γερανοί.

Ο Άμπντελ Αζίζ Νάκουρ, που εργάζεται στο τέμενος, δήλωσε ότι είδε τον γερανό να πέφτει εξαιτίας της δυνατής καταιγίδας.

Ο κυβερνήτης της περιοχής της Μέκκας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φάισαλ, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα επισκεφθεί το Μεγάλο Τέμενος.

Ο Ίρφαν αλ Αλάουι, συνιδρυτής του Ιδρύματος για την Έρευνα της Ισλαμικής Κληρονομίας με έδρα τη Μέκκα, από την πλευρά του κατήγγειλε τις αρχές για αμέλεια μπροστά στον κίνδυνο που αποτελούν οι γερανοί.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου μετρά πολλούς μουσουλμάνους, ευχήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη του και οι προσευχές του βρίσκονται στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους».

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσε μια παρόμοια ανακοίνωση: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι σε αυτούς που έχασαν αγαπημένους τους σήμερα στη Μέκκα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα