Θρησκευτικές εντάσεις στην Αίγυπτο
Στη δίνη θρησκευτικών αναταραχών έχει εμπλακεί η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της Αλεξάνδρειας
- 09 Ιουλίου 2007 10:59
Στη δίνη θρησκευτικών αναταραχών έχει εμπλακεί η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της Αλεξάνδρειας, της πόλης που, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, κανείς ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι θα χρειαζόταν η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να κατασταλούν οι ταραχές.
“Η κατάσταση δεν είναι μοναδική στην Αλεξάνδρεια, αλλά η ένταση βρίσκεται παντού”, δηλώνει ο ο Γιοχάνα Νάσεφ, ένας αλεξανδρινός χριστιανός κόπτης ιερέας της πόλης ο οποίος απαριθμεί τρεις λόγους για να ερμηνεύσει τις εξελίξεις. “Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ενθαρρύνει το διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών στους χώρους εργασίας και το υπανάπτυκτο περιβάλλον εκτρέφει το μίσος”, λέει ο π.Νάσεφ.
Τον προηγούμενο μήνα στη συνοικία Ντεκέλα της Αλεξάνδρειας, όπου μουσουλμάνοι και κόπτες χριστιανοί ζούσαν ειρηνικά, ο καυγάς του γιου του τοπικού ιμάμη με ένα νεαρό χριστιανό μπροστά σε μία εκκλησία ήταν αρκετός για να οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε πιστούς των δύο θρησκειών με πολλούς τραυματίες και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, η οποία έκανε και επτά συλλήψεις, για να μην πάρουν περαιτέρω έκταση τα επεισόδια.
Τον Οκτώβριο του 2005, δύο διαδοχικές Παρασκευές, οργισμένοι μουσουλμάνοι έκαναν πορεία προς την κοπτική χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Μοχαράμ Μπεκ, τρομοκρατώντας τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής μετά από τη διαρροή μιας πληροφορίας ότι στην εκκλησία παίχτηκε ένα CD με περιφρονητικούς χαρακτηρισμούς για τον προφήτη Μωάμεθ.
Έξι μήνες αργότερα ένας εξτρεμιστής που κατά τις αρχές είχε διαταραγμένη προσωπικότητα επιτέθηκε σε 4 εκκλησίες με αποτέλεσμα ένας κόπτης το θρήσκευμα πολίτης να χάσει τη ζωή του και πέντε άλλοι να τραυματιστούν. Τα συγκεκριμένα επεισόδια προκάλεσαν την οργή των κοπτών, οι οποίοι όμως έχουν μικρή εκπροσώπηση στα κόμματα και τη βουλή και μετά την άνοδο της δημοτικότητας του Κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανησυχούν ότι θα αντιμετωπισθούν ως ξένοι στην ίδια τους τη γη ή ακόμη και θα διωχθούν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Από την πλευρά τους, οι αιγυπτιακές αρχές αποδίδουν την πυροδότηση της έντασης σε ριζοσπαστικές κοπτικές κοινότητες του εξωτερικού, που ζητούν από ξένες δυνάμεις να παρέμβουν για να ενδυναμώσουν την κοπτική μειονότητα ενώ κάποιοι σημειώνουν ότι η κοπτική εκκλησία εξελίσσεται στον κύριο αντιπρόσωπο των κοπτών, δηλαδή σε ένα περίπου “κοπτικό κόμμα”.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν ανησυχεί μονάχα τους κόπτες αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και ότι “εάν η αδελφότητα έλθει στην εξουσία, η αιγυπτιακή οικονομία θα καταστραφεί και η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς”. Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια με κατηγορίες ότι ανήκουν σε παράνομη οργάνωση και έχει κλείσει και μία φιλική προς την οργάνωση εφημερίδα.
“Είμαστε στη χειρότερη περίοδο, όχι γιατί αυτά συμβαίνουν σε μας, αλλά για τις δυστυχίες που πλήττουν όλο το μουσουλμανικό έθνος”, δηλώνει ο 79χρονος “μουρσίντ” δηλαδή “γενικός οδηγός”, της οργάνωσης, Μοχάμεντ Μαχντί Ακέφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Αδελφότητα διώκεται επί 50 συναπτά έτη. Ο Ακέφ, ο οποίος συνελήφθη το 1954 για συμμετοχή του σε δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Νάσερ και καταδικάστηκε σε θάνατο, ήταν για κάποιο διάστημα “η επόμενη προγραμματισμένη εκτέλεση”, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε καταναγκαστικά έργα και τελικά απελευθερώθηκε μετά από 20 χρόνια, όταν ανέλαβε ο Ανουάρ Σαντάτ. Στη συνέχεια πήγε στη Σαουδική Αραβία και τη Γερμανία, ξαναγύρισε στη δεκαετία του ’80. Το 1996 συνελήφθη ως ο καθοδηγητής της Αδελφότητας στη Γερμανία και απελευθερώθηκε το 1999. “Η φυλακή και τα βασανιστήρια δεν σπάζουν εκείνους που πιστεύουν και καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να κατακτήσει τους φορείς των θρησκευτικών παραδόσεων” δηλώνει ο Ακεφ.
(Πηγή: ΑΠΕ)