Τι απέγινε η θρυλική αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ;

FILE - In a March 10, 1937 file photo American aviatrix Amelia Earhart waves from the Electra before taking off from Los Angeles, Ca., on March 10, 1937.  Earhart is flying to Oakland, Ca., where she and her crew will begin their round-the-world flight to Howland Island on March 18.  (AP Photo, file)
FILE - In a March 10, 1937 file photo American aviatrix Amelia Earhart waves from the Electra before taking off from Los Angeles, Ca., on March 10, 1937. Earhart is flying to Oakland, Ca., where she and her crew will begin their round-the-world flight to Howland Island on March 18. (AP Photo, file) AP

Ο μύθος της πρωτοπόρου αεροπόρου Αμέλια 'Ερχαρτ αρνείται να πεθάνει. Μια νέα φωτογραφία ίσως δίνει απαντήσεις για την εξαφάνισή της

Σχεδόν 80 χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή της, ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μία θολή και μακρινή λήψη φωτογραφίας που κυκλοφορεί τελευταία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πιθανή τύχη της θρυλικής αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ, παρά τις επιφυλάξεις των ειδικών.

Η φωτογραφία ανακαλύφθηκε στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και παρουσιάσθηκε σε ερευνητική εκπομπή του History Channel. Η φωτογραφία έχει τίτλο "Ατόλη Τζαλουΐτ" και απαθανατίζει ένα πρόσωπο που κάθεται με γυρισμένη την πλάτη στον φακό σε προκυμαία των Νήσων Μάρσαλ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βασιζόμενοι στα περιστασιακά πειστήρια της φωτογραφίας (μοιάζει να είναι γυναίκα, έχει κοντά μαλλιά και φορά παντελόνι) υπαινίσσονται πως πρόκειται για την Αμέλια Έρχαρτ.

Μάλιστα, κοντά της, αναγνωρίζουν στον άνδρα που στέκει ακουμπισμένος σε έναν στύλο τη μορφή του πλοηγού της Φρεντ Νούναν. «Πιστεύουμε πως ένα σκάφος του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού τη μετέφερε στη Σαϊπάν, στις Μαριάνες νήσους, όπου απεβίωσε στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της» δήλωσε στο δίκτυο NBC ο παραγωγός του προγράμματος Γκάρι Ταρπίνιαν.

Τι απέγινε η θρυλική αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ;

Η επίμαχη φωτογραφία

Οι αιτιάσεις των παραγωγών δεν επιβεβαιώθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση, στα αρχεία της οποίας δεν βρέθηκε καμιά σχετική καταχώρηση. Ενώ κι άλλοι ειδικοί, όπως η Ντόροθι Κοχρέιν, του τομέα αεροναυτικής του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας Σμιθσόνιαν, αποκλείει να πρόκειται για την Αμερικανίδα αεροπόρο. «Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί σε κανέναν το δικαίωμα να ονειρεύεται», σχολίασε η ίδια.

 

Η Αμέλια Έρχαρτ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αεροπόρους της Ιστορίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό για να πετάξει πάνω από τον Ειρηνικό (από τη Χονολουλού της Χαβάης στην Καλιφόρνια).

Η τελευταία της πτήση πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου 1937, οπότε απογειώθηκε με τον Νούναν από το Λάε στη Νέα Γουινέα για να ολοκληρώσει το τελευταίο σκέλος του εγχειρήματος για τον γύρο του κόσμου με το αεροσκάφος της. Όμως το δικινητήριο αεροπλάνο της Lockheed Electra εξαφανίσθηκε σε κάποιο σημείο του Ειρηνικού και οι σοροί των δύο επιβαινόντων ουδέποτε ανακαλύφθηκαν.

Οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην εκδοχή της πτώσης στη θάλασσα, όμως αρκετοί είναι εκείνοι που πιθανολογούν ότι η αεροπόρος ή αιχμαλωτίσθηκε από τους Ιάπωνες ή αυτοκτόνησε. 'Αλλοι πιστεύουν ότι κατόρθωσε να φθάσει στην κοραλλιογενή ατόλη του Νικουμαρόρο, ένα απόμερο τμήμα των Νήσων Κιριμπάτι, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το επίκεντρο των ερευνών για τον εντοπισμό της, κι από εκεί μόλις ξεκίνησε μία νέα επιχείρηση. Όμως 80 χρόνια μετά την εξαφάνισή της, κανείς δεν έχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί.

(Με πληροφορίες από El Pais, ΑΠΕ, φωτό: AP Photo)

SHARE: