“Τι να την κάνουμε την πρεσβεία στην Κούβα” λέει ο Μπολσονάρο και συνεχίζει το… κούρεμα

“Τι να την κάνουμε την πρεσβεία στην Κούβα” λέει ο Μπολσονάρο και συνεχίζει το… κούρεμα
O Zάιχ Μπολσονάρο AP

Δεν βλέπει χρησιμότητα στο να διατηρεί η Βραζιλία πρεσβεία στην Κούβα ο Ζάιρ Μπολσονάρο και το λέει ανοιχτά. Την ίδια ώρα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συνεχίζει να... κουρεύεται.

Επισήμως, ο Ζάιρ Μπολσονάρο θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τον Ιανουάριο. Ανεπισήμως, μπορεί από τώρα να τοποθετείται και συνήθως να φέρνει στα όριά τους όσους μετριοπαθείς τον ακούν, πόσο μάλλον τους Βραζιλιάνους διπλωμάτες.

Ετσι λοιπόν η άποψη του Βραζιλιάνου προέδρου ότι μάλλον δεν χρειάζεται στη Βραζιλία να διατηρεί την πρεσβεία της στην Κούβα και γενικότερα σε χώρες που “διακατέχονται από αριστερές ιδεοληψίες” βρίσκεται αντίθετο το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού σώματος της χώρας του καφέ.

Το θέμα, εκτός από διπλωματικό, είναι και ουσιαστικό. Στη Βραζιλία εργάζονται 8.612 Κουβανοί γιατροί, που αποτελούν το 50% των ιατρών που δουλεύουν στις απομακρυσμένες περιοχές της. Με μία πιθανή ένταση στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, δεν αποκλείεται οι Κουβανοί γιατροί να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν και να αφήσουν “ευαίσθητες” περιοχές ιατρικά ακάλυπτες.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρο επιμένει και λέει ότι “δεν καταλαβαίνω τι είδους σχέσεις μπορούμε να διατηρήσουμε με μία χώρα σαν την Κούβα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Εμπειρος Βραζιλιάνος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, τόνισε: “Μία μεγάλη χώρα χρειάζεται παρουσία παντού. Η αρχή της βραζιλιάνικης διπλωματίας είναι η καθολικότητα και η ύπαρξη σχέσεων με όλες τις χώρες ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό τους. Τι ακριβώς θα γίνει με τη Ρωσία και με την Κίνα αν φύγουμε από την Κούβα; Μία πρεσβεία έχει πολύ περισσότερες λειτουργίες πέρα από το οικονομικό και εμπορικό ζήτημα”.

Ψιλά γράμματα αυτά για τον Μπολσονάρο ο οποίος κατά κυριολεξία συνεχίζει να… κουρεύεται. Το Σάββατο βρέθηκε για δεύτερη φορά στο αγαπημένο του κουρείο μέσα σε δύο ημέρες. Αβυσσος η ψυχή του ακροδεξιού…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα