Τι συμβαίνει στο Αφρίν; Παιχνίδια εντυπώσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού

Τι συμβαίνει στο Αφρίν; Παιχνίδια εντυπώσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού
twitter

Δαμασκός και Άγκυρα αλληλοδιαψεύδονται σχετικά με τον έλεγχο της πολιορκούμενης περιοχής

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πολιορκούμενη πόλη Αφρίν της Συρίας έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες Άγκυρα και Δαμασκός. Έτσι, κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες για το εάν τελικά εισήλθαν στην πόλη δυνάμεις προσκείμενες στον Άσαντ προκειμένου να ανακόψουν την τουρκική προέλαση.

Σήμερα η Άγκυρα προχώρησε σε νέες προειδοποιήσεις κατά του πρόεδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, αν δεν απομακρύνει άμεσα απ’ την περιοχή της Αφρίν τις δυνάμεις του. «Μπορούν να επιχειρήσουν πάλι μια παρόμοια απόπειρα σήμερα ή αύριο; Είναι πιθανό. Γι΄αυτό τον σκοπό ελήφθησαν προφυλάξεις. Κάθε μέτρο υποστήριξης στις YPG σημαίνει πως εκείνος που το παίρνει βάζει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με την τρομοκρατική οργάνωση και γίνεται για εμάς θεμιτός στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Παραστρατιωτικές οργανώσεις υπέρ του Άσαντ εισήλθαν στην περιοχή της Αφρίν χθες, Τρίτη, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν απωθήθηκαν απ’ τις τουρκικές δυνάμεις που έχουν θέσει υπό πολιορκία την περιοχή. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν τελικά οι στρατιώτες με την υποστήριξη του Ιράν βρίσκονται μέσα στην επίμαχη πόλη.

Για την ακρίβεια, όπως σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου μετώπου βρίσκονται αυτή την ώρα τούρκοι στρατιώτες, σύροι αντάρτες, ο συριακός στρατός, ιρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη Δαμασκό, κούρδοι μαχητές καθώς και ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις. Κι αυτή η κατάσταση φέρνει τη Συρία πιο κοντά σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της κρίσης, την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι και παιδιά έχουν πέσει θύματα βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δυνάμεων ασφαλείας στην Άγκυρα, το PKK έχει προσφέρει στο καθεστώς του Άσαντ να τοποθετήσει σημαίες στο κέντρο της Αφρίν, να παραδώσει κάποια δημόσια κτήρια και οργανισμούς με αντάλλαγμα να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην πόλη.

Το πρωί της Δευτέρας το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας μετέδωσε ότι «οι στρατιώτες συμμάχησαν με το καθεστώς της Δαμασκού και θα εισέβαλαν στην Αφρίν σε μερικές ώρες».

Το βράδυ όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Bekir Bozdağ δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνεται αυτή η συμμαχία από επίσημες αρχές.

Στην συνέχεια εκπρόσωπος της κουρδικής YPG, ο Nuri Mahmud, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει συμφωνία. «Κάναμε έκκληση στον συριακό στρατό να έρθει να υπερασπιστεί τα σύνορά του. Ωστόσο, ο συριακός στρατός δεν έκανε το καθήκον του για την Αφρίν».

Ακολούθησαν άλλες αντικρουόμενες αναφορές καθώς, σύμφωνα με το Reuters, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «δυνάμεις φιλικές προς τον Άσαντ απ’ το Χαλέπι άρχισαν να εισέρχονται στην Αφρίν».

Λίγο μετά η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις που επιχείρησαν να μπουν στην Αφρίν βομβαρδίστηκαν, ενώ το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ακολούθως μετέδωσε πως ήταν προειδοποιητικά πυρά ενώ βρίσκονταν περίπου 10 χλμ μακριά απ’ την πόλη.

Σε αυτό το παιχνίδι μπλέχτηκε και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) συνεργάτης του στη Συρία, κατηγορήθηκε για μαύρη προπαγάνδα υπέρ του Άσαντ από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής του AFP στη Συρία George Ourfalian δημοσίευσε μια φωτογραφία με το σχόλιο: «Κομβόι φιλοκυβερνητικών μαχητών της Συρίας φτάνουν στην πόλη Αφρίν». Στη συνέχεια το AFP προέβη σε διόρθωση απ’ την «πόλη Αφρίν» σε «περιοχή της Αφρίν», ζητώντας απ’ τους συνδρομητές του να «αφαιρέσουν αμέσως τις λάθος αναφορές».

Η Τουρκία, με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, ξεκίνησε πριν από έναν μήνα την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» για την εκδίωξη από τα σύνορά της των YPG, μιας πολιτοφυλακής που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Με πληροφορίες από Reuters, RT, Anadolu

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα