Τι θα γίνει με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

default image

Διπλωματικός πυρετός υπάρχει τις τελευταίες ώρες σχετικά με τους 8 συλληφθέντες - επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως η θέση της Ελλάδας είναι πως αν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στο πραξικόπημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγούσαν πως υπάρχει πέρα από την διαδικασία και ένα ζήτημα εγγυήσεων από τις διεθνείς συμβάσεις. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.

Υπενθυμίζεται πως οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Με βάση αυτή την παράμετρο οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, πως κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε, ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη. Θα διαρκέσει 8 ημέρες, ενώ μαζί με την έφεση ή όλη διαδικασία του ασύλου θα ολοκληρωθεί σε 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν ανάλογο χρονικό διάστημα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας υπήρξαν συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά, ειδικά για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε επικοινωνία με τους συμβούλους του επί των διπλωματικών ζητημάτων.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα