Την μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση προστασίας συνόρων ανακοίνωσε η Αυστρία

Την μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση προστασίας συνόρων ανακοίνωσε η Αυστρία
Την μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση προστασίας συνόρων ανακοίνωσε η Αυστρία AP

"Δεν θα αφήσουμε να μας αιφνιδιάσουν" προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή της άσκησης με τη συμμετοχή 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών

Την πραγματοποίηση, στις 25 Ιουνίου, της μεγαλύτερης έως τώρα άσκησης προστασίας συνόρων, στο Σπίλφελντ, στα αυστρο-σλοβενικά σύνορα, με τη συμμετοχή μέχρι και 1.000 Αυστριακών αστυνομικών και στρατιωτών, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

“Όχι, δεν πρόκειται σίγουρα να αφήσουμε να μας αιφνιδιάσουν” προειδοποίησε ταυτόχρονα, υπονοώντας τους πρόσφατους ισχυρισμούς της αυστριακής κυβέρνησης περί επικείμενων “νέων κυμάτων προσφύγων” και μάλιστα από την “νέα προσφυγική διαδρομή στα Βαλκάνια”, μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Αυστριακός υπουργός, σημειώνοντας πως απλά δεν αληθεύει το ό, τι δεν υπάρχει μαζική άνοδος της δραστηριότητας των διακινητών στην “Διαδρομή των Βαλκανίων”, απέρριψε την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση σε αντίθετους ισχυρισμούς.

Σε σχετική ειδησεογραφία της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, παραπέμπει στον διευθυντή της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Φραντς Λανγκ, ο οποίος, επικαλούμενος την συνάντηση των αρχηγών Αστυνομίας των βαλκανικών χωρών την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει πως αυτή τη στιγμή 80.000 μετανάστες θέλουν να μεταβούν από την Ελλάδα προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αλβανία “η κατάσταση είναι κρίσιμη”, πολυεθνικές ομάδες διακινητών έχουν προκαλέσει αύξηση της μετανάστευσης κατά 110 %, το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στις ανακοινώσεις του, ο Χέρμπερτ Κικλ ανέφερε πως “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που σε ένα ξαφνικό μεγάλο μεταναστευτικό κύμα δεν βοηθούν πλέον τα μέτρα προστασίας συνόρων σε αυτές τις φίλες χώρες”.

Σημείωσε ταυτόχρονα, πως με την πραγματοποίηση της άσκησης προστασίας συνόρων στις 25 Ιουνίου, “θα δείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι το εννοούμε σοβαρά, και πως με εμάς δεν υπάρχει καταγραφή και προώθηση, αλλά μία πραγματική στάση απόκρουσης”.

Σε σχέση με τις “άσχημες σκηνές” στην περίπτωση ενός κλεισίματος των συνόρων, όπως τις χαρακτήριζε η προηγούμενη αυστριακή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε πως “δεν εκτονώνουμε την δική μας κατάσταση προωθώντας απλά τους ανθρώπους” και πως “οι Αυστριακοί αστυνομικοί θα βρίσκονται τόσο κοντά στα σλοβενικά σύνορα, ώστε κάθε αίτηση ασύλου που θα υποβάλλεται εκεί θα είναι υπόθεση της Σλοβενίας”.

Ο προερχόμενος από το Κόμμα των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ, δεν παρέλειψε στις δηλώσεις του να ασκήσει κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως “το όλο πρόβλημα ξεκίνησε με τις λέξεις, θα τα καταφέρουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα