Το αντιεμβολιαστικό κίνημα θέτει σε κίνδυνο παιδιά σε όλη την Ευρώπη

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα θέτει σε κίνδυνο παιδιά σε όλη την Ευρώπη

Η νέα κυβέρνηση Φιλίπ στη Γαλλία καθιστά υποχρεωτικό τον παιδικό εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα κρούσματα γονέων, που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

“Από τον επόμενο χρόνο, τα εμβόλια για τα μικρά παιδιά, τα οποία συστήνονται από τις υγειονομικές αρχές, θα καταστούν υποχρεωτικά” ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, στις προγραμματικές του δηλώσεις μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει δραστικά μέτρα για το ζήτημα αυτό, καθώς φαίνεται πως και εκεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κρούσματα ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο Φιλίπ σχολίασε από το βήμα του γαλλικού κοινοβουλίου πως “ασθένειες που θεωρούσαμε πως είχαν εξαλειφθεί εμφανίζονται εκ νέου στην χώρα μας, παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά σήμερα στη Γαλλία. Στην πατρίδα του Παστέρ, αυτό δεν είναι αποδεκτό”. Η υπουργός υγείας είχε αναγγείλει από τις 16 Ιουνίου τον υποχρεωτικό χαρακτήρα 11 εμβολίων, τουλάχιστον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπισθεί η χαμηλή “κάλυψη” του πληθυσμού.

Η ιλαρά για παράδειγμα αποτέλεσε αιτία θανάτου για 10 παιδιά στη Γαλλία από το 2008. Την ίδια έκκληση είχαν απευθύνει και 200 γιατρού, που ζητούσαν υποχρεωτικό εμβολιασμό σε μια περίοδο όπου αυξάνονται εκείνοι που αμφισβητούν την αναγκαιότητα των εμβολίων.

Σε άρθρο της Liberation αναφέρεται πως παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει ιδιαίτερα χαμηλός, οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα. Τα εμβόλια που θα γίνουν υποχρεωτικά αφορούν στον κοκκύτη, την ιλαρά, την ερυθρά, την ηπατίτιδα Β, τον πνευμονόκοκκο,  εκείνο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β.

Τον περασμένο Μάιο με απόφαση της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι, κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών που εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματα σε παιδικούς σταθμούς Δημοτικά και Γυμνάσια της Ιταλίας. Μύθοι και ανακρίβειες κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα για την ασφάλεια των εμβολίων προσδίδουν δυναμική σε αντιεμβολιαστικές τάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Τους εν λόγω μύθους επιχειρεί να καταρρίψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέσω της καμπάνιας #VaccinesWork.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα