Το BBC ψάχνει τι πήγε λάθος στην υπόθεση Σάβιλ

default image

Εσωτερική έρευνα στο BBC στη σκιά του σκανδάλου Σάβιλ. Αναζητούν ευθύνες σε όσους ήξεραν και δεν μίλησαν

Μια εσωτερική έρευνα για τις “πρακτικές” και την “κουλτούρα” στο BBC ξεκίνησε  στον συνεχιζόμενο απόηχο του σκανδάλου περί τον Τζίμι Σάβιλ, έναν πρώην διάσημο τηλεοπτικό παρουσιαστή που κατηγορείται για εκατοντάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις, στις οποίες η διεύθυνση του δικτύου υπάρχουν υποψίες ότι έκλεισε τα μάτια.

Της έρευνας αυτής θα ηγηθεί μια πρώην εφέτης, η Τζάνετ Σμιτ, διευκρίνισε το δίκτυο στον ιστότοπό του.

Η έρευνα αυτή θα επικεντρωθεί στις “πρακτικές και στην κουλτούρα του BBC κατά την διάρκεια των ετών που ο Τζίμι Σάβιλ εργαζόταν σε αυτό και εντεύθεν”, σύμφωνα με τον οπτικοακουστικό όμιλο. Πρόκειται επίσης να επιχειρήσει να καθορίσει “σε ποιο μέτρο το προσωπικό του BBC γνώριζε ή όφειλε να γνώριζε τις παράνομες ή απρεπείς ενέργειες του Τζίμι Σάβιλ εντός των εγκαταστάσεων του BBC,  ή μέσα σε χώρους όπου βρισκόταν για λογαριασμό του BBC”.

Ακόμη, θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του BBC για την προστασία των παιδιών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης του.

Η ανεξάρτητη αυτή έρευνα, η μια από τις δύο που υποσχέθηκε να φέρει εις πέρας το BBC σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εναντίον του σφοδρές επικρίσεις, αρχίζει περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του Σάβιλ, σε ηλικία 84 ετών.

Ο σταρ της μικρής οθόνης κατηγορείται σήμερα ότι για μια περίοδο που άρχισε την δεκαετία του 1960 και διήρκεσε ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 προέβαινε σε σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση εφήβων κοριτσιών επί 40 χρόνια. Η Σκότλαντ Γιαρντ διεξάγει έρευνες για 300 πιθανά θύματά του.

Την Κυριακή η αστυνομία προχώρησε μια πρώτη σύλληψη, ενός πρώην αστέρα της ποπ μουσικής, του Γκάρι Γκλίτερ, ο οποίος ήδη είχε καταδικαστεί για παιδεραστία.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σεισμό στο BBC, που έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Μια ακόμα έρευνα για αυτό επικεντρώνεται στις κατηγορίες ότι “κόπηκε” ένα ρεπορτάζ για την υπόθεση το 2011.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα