To Brexit θολώνει τις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας, με φόντο το Γιβραλτάρ

default image

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επισκεφτεί το Γιβραλτάρ στα πλαίσια της περιοδείας του υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία. Η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία ηγέτη της Βρετανίας στην περιοχή από το 1968

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την Πέμπτη το Γιβραλτάρ, στα πλαίσια της περιοδείας του για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και “δυναμιτίζει” έτσι τις σχέσεις της χώρας με την Ισπανία. Μια εβδομάδα μόλις πριν το δημοψήφισμα για το περίφημο Brexit, η επίσκεψη στο στρατηγικό πέρασμα θα είναι η πρώτη από πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 48 ολόκληρα χρόνια.

Ο Κάμερον αναμένεται να συμμετέχει σε δημόσια εκδήλωση υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, ενώ έχει προγραμματιστεί και μια τηλεοπτική συνέντευξη για τους κατοίκους του Γιβραλτάρ. Να θυμίσουμε εδώ πως η χερσόνησος του Γιβραλτάρ αν και συνορεύει εδαφικά με την Ισπανία, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυριαρχία που έχει επικυρωθεί με δημοψήφισμα από το 1969.

Η ισπανική υπηρεσιακή κυβέρνηση Ραχόι, εξέφρασε την Τετάρτη τη δυσαρέσκειά της για την επίσκεψη Κάμερον. Ο ομοϊδεάτης του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μαριάνο Ραχόι, ανέφερε: “Η κυβέρνηση δεν επικροτεί την επίσκεψη του κ. Κάμερον στο Γιβραλτάρ. Το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και η καμπάνια θα έπρεπε να διεξάγεται στη Μεγάλη Βρετανία, όχι στο Γιβραλτάρ”.

Παρά το status quo στην περιοχή, ο Ραχόι δήλωσε πως η Ισπανία εξακολουθεί να βλέπει την περιοχή ως ισπανικό έδαφος. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ που θεωρούν την περιοχή βρετανικό έδαφος, αναμένεται να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, κάτι που είναι και ο λόγος της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, από την πλευρά του, έθεσε ακόμη και θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Γιβραλτάρ, σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit. Όπως είπε, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα άνοιγε ένα νέο σενάριο στην αναδιάταξη των ευρωπαϊκών συνόρων και θα ανάγκαζε την Ισπανία να επανεξετάσει πλήρως τη σχέση της με το Γιβραλτάρ.

ΠΗΓΗ ELPAIS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα