Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου στο eurogroup

default image

Οι υπουργοί οικονομικών των 19 κάθισαν για τους τύπους στο τραπέζι για το θέμα της Ελλάδας, χωρίς όμως να υπάρχει βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Όλο το χρονικό μιας άσχημης μέρας για την Αθήνα και τις Βρυξέλλες

Η αισιοδοξία για συμφωνία της περασμένης Δευτέρας με βάση τα σκληρά και επώδυνα μέτρα της ελληνικής πρότασης, εξανεμίστηκε από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όταν αποκαλύφτηκε η αντιπρόταση των δανειστών. Με “μπροστάρη” το διεθνές νομισματικό ταμείο, οι δανειστές ουσιαστικά ζητούν γη και ύδωρ από την Ελλάδα, μαχαίρι στο ΕΚΑΣ, ΦΠΑ φωτιά 23% σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης και εστιατόρια, απολύσεις στις ένοπλες δυνάμεις και περικοπές στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο σε αγρότες και πολίτες που το λάμβαναν ως επίδομα θέρμανσης.

Η γνωστοποίηση των νέων απαιτήσεων των Θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και έκανε λόγο για πρωτοφανή περιστατικά. “Πρώτη φορά τα ισοδύναμα δεν γίνονται δεκτά” ανέφερε και έκανε λόγο για ορισμένους από την αντίθετη πλευρά που δεν επιθυμούν τη συμφωνία.

Το απόγευμα τα σημάδια έδειχναν προς ένα μεγάλο ναυάγιο, με το “διορθωμένο”, γεμάτο κοκκινάδια κείμενο των Θεσμών επί της ελληνικής πρότασης να αίρει και εκείνα τα ελάχιστα κοινωνικά χαρακτηριστικά που πάσχιζε να “προωθήσει” η Αθήνα στο εσωτερικό προκειμένου να καταφέρει να ψηφίσει βαριά και επώδυνα μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια πολύωρη σύσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η μαραθώνια σύσκεψη που καθυστέρησε και την έναρξη του eurogroup δεν προμήνυε και κάποια άμεση λύση ή συμφωνία, αφού οι προτάσεις του ΔΝΤ απερρίφθησαν επίσημα από την Αθήνα.

Ακολούθησε το euroworking group το οποίο και προετοιμάζει συνήθως τις εργασίες κάθε επικείμενου eurogroup, το οποίο και όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο. Στο σημείο αυτό ήταν απορίας άξιο για ποιο λόγο συγκεντρώθηκαν οι 19 υπουργοί οικονομικών εφόσον δεν υπήρχε κανένα κείμενο ή βάση για συζήτηση.

Το eurogroup τελειώνει σε χρόνο μηδέν και οι δηλώσεις είναι ελάχιστες, με τον πρόεδρο του eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει διατεθειμένος να εργαστεί ακόμη και όλη τη νύχτα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν να συνέλθουν και πάλι το μεσημέρι της Πέμπτης. Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιέται με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα μεσάνυχτα, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα