Επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο Estelle

default image

Επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Estelle. Αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό. Οδηγείται στο λιμάνι Ασντότ. (Vids)

Η επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Estelle άρχισε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Το σουηδικό Καράβι για τη Γάζα, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, μετέδωσε ότι δέχεται επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις.

“Το φινλανδικό πλοίο Estelle που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.

Πέντε-έξι στρατιωτικά πλοία το περικύκλωσαν και άνδρες με μάσκες επιβιβάστηκαν στο πλοίο.

“Το πλοίο αναχαιτίστηκε σήμερα το πρωί χωρίς να υπάρξουν βίαια επεισόδια”, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.  “Στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Οι επιβαίνοντες δεν αντιστάθηκαν”, πρόσθεσε η ίδια.

Κρατική πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι του Ασντόντ. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, αν ρυμουλκείται. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της κίνησης “Ένα καράβι για τη Γάζα”, το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο Ασντότ στις 4.30 έως 5.00 το απόγευμα.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ μεταβαίνει στο λιμάνι του Ασντόντ για να δει τι κάνουν οι Έλληνες συλληφθέντες.

Η ελληνική κίνηση “Ένα καράβι για τη Γάζα” επιβεβαιώνει την επιχείρηση αναχαίτισης

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος της κίνησης Μιμίκα Κριτσανίδου, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι  στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το Estelle, βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.

Όπως επισημαίνει η κ. Κριτσανίδου, ο Ντρορ Φέιλερ έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του στα 12 λιμάνια που έχει επισκεφθεί το πλοίο μετά τον απόπλου του από τη Σουηδία, ότι “η αποστολή είναι μη βίαιη”.

Οι ευρωπαίοι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα” θεωρούν το ναυτικό αποκλεισμό απαράδεκτο και τονίζουν ότι τιμωρεί αδιάκριτα τους αμάχους. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δέχεται τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια από την ξηρά και με ευθύνη των ισραηλινών αρχών.

Δείτε προ-βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Καναδό Τζιμ Μάνλι, που επιβαίνει στο Estelle, και θα μεταδιδόταν αν, όπως συνέβη, χανόταν η επικοινωνία με το πλοίο:

Νωρίτερα, ο Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για την Γάζα”, ανέφερε πως υπάρχουν 6 Ισραηλινά σκάφη μπροστά από Estelle το οποίο έχει περικυκλωθεί από δελφίνια. Τα 6 Ισραηλινά σκάφη είναι σε μεγάλη απόσταση.

Στην αποστολή συμμετέχουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο ιστιοφόρο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι επιβαίνοντες

Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ελληνική Πρεσβεία στο Ισραήλ.

Στους επιβαίνοντες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, συγκαταλέγονται και Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές.

Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.

Δείτε αναλυτικά τα ονόματα του πληρώματος

Το πλοίο απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Πριν μερικές ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία να μην πάρουν μέρος στην αποστολή.

“Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές, όπως και η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας”, σημείωνε το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ισραηλινή πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των μελών του πληρώματος.

Στις ελληνικές υπογραφές που στηρίζουν την αποστολή του Estelle συγκαταλέγονται αυτές των Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζου, Αλέξη Τσίπρα, όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

*Βίντεο από το Omnia TV

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα