Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν στο παρελθόν αγνοήσει τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβούλιου να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ε.Ε., υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη(…) να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ερντογάν θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Sooc)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα 'πόρτα' από το Βερολίνο στον Ερντογάν

Ο Ερντογάν με άγριες διαθέσεις απέναντι σε ΕΕ και Γερμανία

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ

SHARE: