Το Ιντσιρλίκ ‘ταφόπλακα’ στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας

Το Ιντσιρλίκ ‘ταφόπλακα’ στις σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας
Saudi jet fighters parked at Incirlik Air Base near Adana, southern Turkey, Friday, Feb. 26, 2016. Ibrahim Kalin, a top aide to Turkeys President Recep Tayyip Erdogan said Saudi military aircraft that will join the fight against Islamic State militia in Syria have begun arriving at a southern Turkish air base. The Saudi deployment comes as a U.S. and Russia-engineered cease-fire is due to take effect at midnight on Friday, but the truce agreement does not cover operations against the IS, designated as a terrorist group by the U.N. Security Council. (AP Photo) AP

Με την αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ κλείνει ένα από τα χειρότερα κεφάλαια των γερμανοτουρκικών σχέσεων, γράφει η FAZ

Για ένα από τα χειρότερα κεφάλαια στις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο της που αναφέρεται στην αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας. Η κλιμάκωση της αντιπαλότητας σε μια σειρά από ζητήματα, με αποκορύφωμα τις παλινωδίες της τουρκικής εξουσίας κατά την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα κατέληξαν σε αυτό το “διαζύγιο”.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, διαθέτοντας εν το μεταξύ σχεδόν δικτατορικές εξουσίες, συντάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής αντίληψης για τη δημοκρατία και κατά της ΕΕ. Από τη σκοπιά του, η στάση της Τουρκίας στη διένεξη για το Ιντσιρλίκ είναι συνεπής. Αφού η Γερμανία παρέχει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν καταφύγιο και δεν επιτρέπει σε φίλους του προέδρου να διαφημίσουν προεκλογικά τα αυταρχικά του σχέδια, τότε κι αυτός δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ. Φυσικά, αυτή η αντίληψη των πραγμάτων δεν γίνεται αποδεκτή στη δημοκρατική Γερμανία» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την απόφαση του Βερολίνου να μεταφερθούν οι Γερμανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ιορδανία, προσθέτει δε πως «κλείνει έτσι προσωρινά ένα από τα χειρότερα κεφάλαια των γερμανοτουρκικών σχέσεων».

Οι ευθύνες της Γερμανίας

«Πάντως και η Γερμανία ευθύνεται για το σημείο, στο οποίο έφθασαν οι σχέσεις με την Τουρκία. Το Βερολίνο εξέθρεψε για πολύ καιρό την αυταπάτη ότι μια πλήρης ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ ήταν ρεαλιστική. Δεν ήθελε να κλείσει την πόρτα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε η ελπίδα, και μάλιστα υπερκομματικά, ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αυτά τα παιχνίδια και των δύο πλευρών με την ένταξη στην ΕΕ κατέληξαν τώρα σε φιάσκο» σημειώνει η FAZ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα