Το Ιράν προκαλεί ξανά με βαλλιστικές δοκιμές

default image

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές χώρες καταγγέλλουν το Ιράν για καταπάτηση του ψηφίσματος του ΟΗΕ σχετικά με την κατοχή και την χρήση πυρηνικών όπλων

Με την εκτόξευση πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα, το Ιράν έχει αψηφήσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο ενέκρινε την ιστορική πυρηνική συμφωνία που έγινε πέρσι, είπαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί των σε κοινή επιστολή που είδε το πρακτορείο Reuters χθες.

Οι πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές του Ιράν αφορούν πυραύλους που μπορούν να περιέχουν πυρηνικά όπλα και ήταν “ασυνεπείς” προς το και “ενάντιες” στο ψήφισμα 2231 του συμβουλίου το οποίο υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015, είπαν σε κοινή επιστολή τους προς τον πρέσβη της Ισπανίας στον ΟΗΕ Ρομάν Ογιαρζούν Μαρκέσι και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες εκτοξεύσεις έχουν “την εγγενή ικανότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα”. Οι συνυπογράφοντες ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει για την “κατάλληλη απάντηση” στην αποτυχία της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και από τον Μπαν να δώσει στοιχεία για πυραυλικές δράσεις του Ιράν που δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα 2231.

(Η ευθύνη του συντονισμού των συζητήσεων του Συμβουλίου για το ψήφισμα 2231 έχει ανατεθεί στην Ισπανία.)

Σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, παρότι οι εκτοξεύσεις δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα, δεν αποτελούν παραβίαση των όρων της βασικής πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διπλωμάτες επίσης δηλώνουν πως οι μεγάλες δυνάμεις συμφωνούν πως η απαίτηση δεν είναι νομικά δεσμευτική και δεν μπορεί να επιβληθεί υπό το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που αφορά τις κυρώσιες και την άδεια χρήσης στρατιωτικής δύναμης. Οι Δυτικές χώρες όμως ισχυρίζονται πως το Ιράν είναι πολιτικά υποχρεωμένο να συμμορφωθεί.

Η επιστολή επίσης αναφέρει πως οι τέσσερις δυνάμεις που την υπογράφουν “σημειώνουν με ανησυχία (το γεγονός ότι) οι στρατιωτικοί ηγέτες του Ιράν φέρεται να έχουν δηλώσει πως οι πύραυλοι αυτοί είναι σχεδιασμένοι να αποτελέσουν άμεση απειλή στο Ισραήλ”.

Αρκετοί διπλωμάτες είπαν πως το χειρότερο που μπορεί να περιμένει το Ιράν είναι μια δημόσια επίπληξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπό τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας, η επανεπιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με παραβίαση των συμφωνημένων περιορισμών των πυρηνικές εργασιών του Ιράν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα