Το ‘κούρεμα’ περνάει δύσκολα από τη γερμανική Βουλή

default image

Σκληρές δηλώσεις από τα γερμανικά κόμματα της κυβέρνησης, μούδιασμα, μερική ικανοποίηση από την παραίτηση Βαρουφάκη και στήριξη από Die Linke - Πράσινους

Το καθιερωμένο briefing της Δευτέρας για τη γερμανική κυβέρνηση, έφερε δηλώσεις που αντηχούν το “μούδιασμα” για το ηχηρό “όχι” του 61% που προέκυψε μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Το στίγμα της σκληρής γραμμής των Χριστιανοδημοκρατών με την οποία συντάσσονται και οι Σοσιαλδημοκράτες, δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αποτέλεσμα του “όχι” δυσχεραίνει τις συνομιλίες και εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να φέρει νέες προτάσεις στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που έπεται χρονικά του προγραμματισμένου Eurogroup.

Ο Ζάιμπερτ ανέφερε πως είναι “πολύ δύσκολη η λύση μέσα σε 48 ώρες”, μιας και η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική Βουλή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, παρέπεμψε στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας  σε ό,τι αφορά τον νέο δανεισμό της χώρας μας.

Τόνισε πως οι έλεγχοι του ESM είναι αυστηρότεροι και θα βασιστούν σε τρία προαπαιτούμενα. Στη βιωσιμότητα του χρέους μας, στις ανάγκες χρηματοδότησης για την ανθρωπιστική κρίση και στον ομαλοποίηση της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι μετά το δημοψήφισμα δεν βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας.

“Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα γι’ αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας”, δήλωσε.

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: “Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;”.

Διευκολύνει η παραίτηση Βαρουφάκη

Θετικό στοιχείο για τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, είναι η απομάκρυνση Βαρουφάκη μετά την υποβολή παραίτησης του. Ο βουλευτής του CDU Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο κανάλι ARD, πως αυτή η εξέλιξη “μας διευκολύνει εξαιτίας του τρόπου που εμφανιζόταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών”.

“Αποφασιστικής σημασίας είναι λιγότερο τα πρόσωπα από τα πολιτικά περιεχόμενα”, σημείωσε ωστόσο. Η Deutsche Welle από τη δική της μεριά, σημειώνει πως τους τελευταίους δύο μήνες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απομονωθεί.

Κατά τον Αλέξανδρο Κρητικό, διευθυντή ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας, ο ελληνικός λαός “με περισσή σαφήνεια απέρριψε την τελευταία πρόταση των δανειστών”.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θεωρεί δυνατή συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ήδη με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Τώρα ο Τσίπρας βρίσκεται πριν την επόμενη πρόκληση, να συμβάλει πολύ γρήγορα στην εξεύρεση συμφωνίας πριν η ΕΚΤ σταματήσει την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας”, αναφέρει ο ίδιος στην Deutsche Welle.

Οι εκτιμήσεις των Γερμανικών media κάνουν λόγο για θετικό αντίκτυπο από πιθανή “υπουργοποίηση” του Ευ. Τσακαλώτου.

Η στάση του SPD

“Η Ελλάδα τώρα απειλείται με πτώχευση” δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σήμερα, σκληραίνοντας τη στάση του.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ετοιμαστούμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια”, είπε ενώ σχολιάζοντας το δημοψήφισμα, τόνισε:

“Πρόκειται για απόρριψη της νομισματικής ένωσης”. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να παρουσιάσει νέες προτάσεις πέρα από όσες έχουν παρουσιαστεί έως τώρα. “Αμέσως μόλις ο Τσίπρας ετοιμαστεί για συμβιβασμό, εμείς ξεκινάμε τις συνομιλίες”, συνέχισε.

Για ενδεχόμενο “κούρεμα”, είπε: “Μπορούμε να το συζητήσουμε μελλοντικά, αφού πρώτα δούμε τις μεταρρυθμίσεις”.

“Θεωρώ το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, πραγματικά δύσκολο. Πώς να διαπραγματευτείς με τους σημερινούς ανθρώπους…”, δήλωσε από τη δική του μεριά ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο ARD και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πυροδότησαν την ατμόσφαιρα.

“Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμη να βρούμε κοινό τόπο”, δήλωσε και ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως είπε, “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους υπουργούς Οικονομικών”.

Βλέποντας κανείς τις παραπάνω δηλώσεις που βγαίνουν με φειδώ, αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο σημαντική είναι η σημερινή συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ, καθώς μέχρι τώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Επίσημη τοποθέτηση είχαμε από την Καγκελαρία με χθεσινή γραπτή δήλωση, η οποία ανέφερε τα εξής:

“Η καγκελάριος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τάσσονται υπέρ της σύγκλησης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ την Τρίτη. Και οι δύο συμφωνούν ως προς το ότι η ψήφος των Ελλήνων πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή”.

Η δήλωση έγινε αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ και Ολάντ, στην οποία “έκλεισε” το σημερινό ραντεβού και συμφωνήθηκε η απόφαση για σύγκλιση Συνόδου Κορυφής με αίτημα στον Τουσκ.

Πράσινοι και Die Linke πιέζουν για αλλαγή της γερμανικής πολιτικής

“Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα”, έγραψε η συμπρόεδρος του γερμανικού Die Linke, Κάτια Κίπινγκ. “Ο λαός μίλησε – νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

“Δεν μπορείς να ανατινάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης”, δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και δήλωσε ανήσυχος για την τάση προς το “όχι”. Επισήμανε πάντως ότι “τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν ούτως ή άλλως προβλήματα της Ευρώπης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα