Το νέφος των "πνίγει" τη Σιγκαπούρη

Το νέφος των "πνίγει" τη Σιγκαπούρη

Ο δείκτης ρύπανσης στη Σιγκαπούρη έφθασε σήμερα στο 400, δηλαδή ένα επικίνδυνο επίπεδο για τη ζωή ατόμων ηλικιωμένων και ασθενών.

Η νέα κορύφωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται στα πυκνά στρώματα καπνού που προκλήθηκαν από τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στο γειτονικό νησί της Ινδονησίας, τη Σουμάτρα, ενώ η Τζακάρτα ετοιμάζεται να προκαλέσει αύριο τεχνητή βροχή για να σβήσει τις φωτιές στα δάση που έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία της χώρας όπως και στη γειτονική Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Ένας δείκτης επιπέδου ρύπανσης (PSI) από 400 και άνω, που καταγράφεται καθημερινά, "μπορεί να συνιστά απειλή για τη ζωή των ασθενών και των ηλικιωμένων", σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.

Το επίπεδο αυτό καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ρύπανσης στην πόλη-κράτος και μια διαρκή αύξηση της ρύπανσης εδώ και αρκετές ημέρες: είχε φθάσει 371 την Πέμπτη και 321 τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Όταν ο δείκτης ξεπερνά το 300 θεωρείται "επικίνδυνος" για την υγεία των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κάθε χρόνο την ίδια περίοδο το μικρό νησί της Σιγκαπούρης "πνίγεται" από τους πυκνούς καπνούς που μετακινούνται από το γειτονικό νησί της Σουμάτρας, όπου η παράδοση της καλλιέργειας πάνω σε καμένη γη ακολουθείται ευρέως. Ωστόσο η ρύπανση αυτή τη φορά ανήλθε σε ιστορικά υψηλές αναλογίες προκαλώντας φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης Βίβιαν Μπαλαχρισνάν έφθασε σήμερα το πρωί στη Τζακάρτα, μετά την έκκλησή του χθες προς τις ινδονησιακές αρχές να ενεργήσουν "επειγόντως και αποφασιστικά ώστε να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του".

Ωστόσο στη Τζακάρτα ο Αγκούνγκ Λακσόνο, ο ινδονήσιος υπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, απάντησε ξερά στις νουθεσίες της Σιγκαπούρης. "Η Σιγκαπούρη θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν παιδί και να κάνει όλη αυτή τη φασαρία", δήλωσε στον Τύπο χθες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network