Το νέο αφεντικό της CIA είναι πιο σκληροπυρηνικό απ’ ότι νομίζεις

Το νέο αφεντικό της CIA είναι πιο σκληροπυρηνικό απ’ ότι νομίζεις

Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του Μάικ Πομπέο στη θέση του διευθυντή της CIA. Ανησυχίες για τις πρακτικές που θα ακολουθήσει. Έχει δηλώσει για κρατούμενους του Γκουαντάναμο ότι "έχουν πάρει πολλά κιλά" (Vid)

Η Αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του Μάικ Πομπέο στη θέση διευθυντή της CIA.

Νωρίτερα, γερουσιαστές του Δημοκρατικού κυρίως, Κόμματος, διατύπωναν τις επιφυλάξεις τους αναφέροντας ότι ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας ενδεχομένως να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης, ενώ φοβούνται πως θα επιτρέψει εκτεταμένη χρήση των λεγόμενων “ενισχυμένων τεχνικών ανακρίσεων” που θεωρούνται ευρέως μέθοδοι βασανιστηρίων.

Καθώς η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο υποψήφιος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέος επικεφαλής της CIA λάμβανε 67 ψήφους “υπέρ”, που αρκούσαν για την επικύρωση του διορισμού του και 30 ψήφους κατά.

Ο Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανήκει στο Tea Party και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων)  του πανίσχυρου λόμπι  που μπλοκάρει κάθε απόπειρα για άρση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Υπέρ της επαναφοράς του εικονικού πνιγμού (waterboarding)

Είναι απόφοιτος το Χάρβαρντ τάσσεται  κατά του κλεισίματος του Γκουαντάναμο και μετά από επίσκεψή του το 2013 στο στρατόπεδο, όταν οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας, είχε δηλώσει, προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη: “Μου φάνηκε ότι έχουν βάλει κάποια κιλά”.

Σε παλαιότερη ομιλία του στο Κογκρέσο είχε αναφέρει ότι οι μουσουλμάνοι ηγέτες που δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο όνομα του Ισλάμ είναι συνένοχοι των τρομοκρατών.

Τάσσεται και εκείνος κατά των αμβλώσεων και του Obamacare, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και έχει δηλώσει πως δεν είναι απαραίτητο αναγράφεται στην ετικέτα ενός προϊόντος ότι είναι γενετικά τροποποιημένο.

Δηλώνει σθεναρά υπέρ των προγραμμάτων της NSA για τα προγράμματα παρακολούθησης πολιτών που είχε προσπαθήσει να περιορίσει ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο Σνόουντεν για τον Πομπέο, είναι ένας “προδότης του έθνους που θα έπρεπε να εκτελεστεί”.

Επίσης είναι πρόεδρος της Sentry International, την οποία η ιστοσελίδα της περιγράφει ως “ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου”.

Όπως γράφουν οι Times, υπήρξε ένθερμος αντίπαλος της συμφωνίας που έκαναν οι ΗΠΑ και πέντε παγκόσμιες δυνάμεις με το Ιράν το 2015 για να περιορίσουν σημαντικά την πυρηνική ικανότητα της Τεχεράνης για περισσότερο από μια δεκαετία. Σε ένα άρθρο γνώμης, τον Ιούλιο του 2016, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Fox News, ο Πομπέο έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να “αποχωρήσουν από αυτή τη συμφωνία”.

Ο Ρεπουμπλικανός Πομπέο έχει πολύ στενούς δεσμούς με τους Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, τους συντηρητικούς δισεκατομμυριούχος των οποίων η εταιρεία Koch Industries του παρείχε 80.000 δολάρια το 2010 για την πολιτική του καμπάνια, περισσότερα από όσα έδωσαν σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο εκείνο το έτος.

Το 2012 έγραφε στο Politico: “Δεδομένου ότι πολλοί Αμερικανοί είναι πλέον απελπισμένοι για θέσεις εργασίας, θα πρέπει να παρακαλάμε τους επιχειρηματίες να αναζητούν νέες ευκαιρίες, δεν πρέπει να τους κάνουμε επίθεση”.

Για τη Ρωσία έχει πει: “αποτελεί πολιτική απόφαση η χάραξη των δράσεων απέναντι στην Ρωσία, αλλά είναι αναγκαίο η υπηρεσία να παρέχει σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική ακριβείς πληροφορίες και διορατική ανάλυση για τις ρωσικές δραστηριότητες”.

Οι απόψεις του εν ολίγοις, ταυτίζονται με εκείνες του ιδίου του Τραμπ.

Θυμίζουμε άλλωστε πως τον Νοέμβρη του 2015, ο νυν πλανητάρχης έλεγε στην εκπομπή “This Week” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC: “Πιστεύω ότι η εξομοίωση του πνιγμού είναι κάτι το αμελητέο σε σύγκριση με όσα μας αναγκάζουν να υποφέρουμε. Θα επαναφέρω τον εικονικό πνιγμό, αυτοί κάνουν χειρότερα”.

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Ενέργειας στη Γερουσία

Η επιτροπή Ενέργειας στη Γερουσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναβάλλει “μέχρι νεοτέρας” τη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, προκειμένου να γίνει ψηφοφορία αναφορικά με την επικύρωση των διορισμών των Ράιαν Ζίνκε και Ρικ Πέρι, τους οποίους, έχει επιλέξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα