Το παρασκήνιο στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ – Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ;

Το παρασκήνιο στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ – Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ;
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Virginia Mayo

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ στον θώκο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ λήγει, με αποτέλεσμα να κορυφώνονται οι συζητήσεις γύρω από το ποιος ή ποια θα μπορούσε να τον διαδεχθεί.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συμπληρώνει ένα χρόνο, το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες -έστω σε επίπεδο συζητήσεων- για τον επόμενο επικεφαλής του.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποτελεί μια σταθερή αξία, όπως επισημαίνει το Politico, καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες έδειξαν τα γρήγορα αντανακλαστικά τους βοηθώντας την Ουκρανία να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα. Καθώς, όμως, η θητεία του φτάνει στο τέλος της τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι εικασίες και τα σενάρια για τον διάδοχό του έχουν αρχίσει να ”φουντώνουν”.

Θα μπορούσε να είναι μια γυναίκα; Κάποιος από την Ανατολική Ευρώπη;

Η εισβολή της Μόσχας έχει περιπλέξει την απόφαση, η οποία απαιτεί συναίνεση μεταξύ των ηγετών των 30 χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας πρέπει να βαδίσει πάνω σε λεπτές ισορροπίες, ενθαρρύνοντας τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και να ενισχύσουν την άμυνα της συμμαχίας – ενώ παράλληλα θα πρέπει να μείνει επισήμως έξω από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με το Politico, λίγοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Η “γενική αίσθηση”, δηλώνει διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, είναι ότι “ήρθε η ώρα για καθαρό αέρα“.

Αλλά οι σύμμαχοι μπορεί τελικά να κινηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, τασσόμενοι υπέρ της παραμονής του Στόλτενμπεργκ.

Το κεφάλαιο Στόλτενμπεγκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Eugene Hoshiko

Κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης συνοψίζει τον ”θόρυβο” γύρω από τους πιθανούς αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την ένταση της φημολογίας.

Η παράταση της θητείας του Νορβηγού είναι, πλέον, η επιλογή που ακούγεται περισσότερο.

Μια δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, την Εσθονή πρωθυπουργό Kaja Kallas και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace.

Το τρίτο γκρουπ ονομάτων, δηλώνει ο ίδιος διπλωμάτης, αποτελείται από την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė, την πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová και την γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Δεδομένου ότι όλοι οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ ήταν μέχρι στιγμής άνδρες, υπάρχει πίεση στις τάξεις της Συμμαχίας να τεθεί επικεφαλής γυναίκα. “Ήρθε η ώρα να αναλάβει αυτή τη θέση μια γυναίκα” λέει στο Politico διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι σύμμαχοι ασκούν πιέσεις λόγω της καταγωγής των προηγούμενων γενικών γραμματέων. Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2014, είναι πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Οι πιο πρόσφατοι προκάτοχοί του ήταν Δανοί, Ολλανδοί και Βρετανοί.

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα παρατάθηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι ενδεχόμενη νέα παράταση, έστω και σύντομη, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες αντιπροσωπείες προτιμούν να δουν ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή, ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να θεωρείται ένας αξιωματούχος που μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, ακόμη και στις πιο σοβαρές κρίσεις. “Ο Στόλτενμπεργκ θέλει να μείνει” υποστηρίζει ο ίδιος διπλωμάτης.

Η έδρα του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Το ανατολικό μέτωπο

Σύμφωνα με το Politico, ορισμένοι θεωρούν τους υποψηφίους από την Ανατολική Ευρώπη ιδιαίτερα κατάλληλους.

Ήδη, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρχε μια δυναμική η συμμαχία να επιλέξει ως επικεφαλής της έναν αξιωματούχο από τα ανατολικά, με πολιτικούς από την Εσθονία και τη Λιθουανία να τίθενται στο επίκεντρο. “Εδώ και χρόνια, οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας προειδοποιούν για την απειλή της Ρωσίας” δηλώνει αξιωματούχος από χώρα της Βαλτικής.

Οι χώρες της περιοχής, προσθέτει, ήταν αυτές που τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών, ενώ άσκησαν πίεση για τη βελτίωση της άμυνας του ΝΑΤΟ. “Θα ήταν πολύ λογικό”, λέει ο αξιωματούχος, “να έχουμε κάποιον που διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και που κατανοεί τη λογική και τη νοοτροπία της Μόσχας, ούτως ώστε να ηγηθεί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας”.

Η Σλοβάκα Čaputová φαίνεται πως πληροί τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως γυναίκα υποψήφια της Ανατολής, αν και το όνομά της ακούγεται, πλέον, όλο και πιο σπάνια στους ”διαδρόμους” της συμμαχίας.

Μια άλλη προσωπικότητα που πιθανόν να συγκεντρώσει πιθανότητες είναι ο Klaus Iohannis, ο πρόεδρος της Ρουμανίας. Ωστόσο, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπόδια από τη γειτονική Ουγγαρία και αντιδράσεις από εκείνους που θα προτιμούσαν μια γυναίκα υποψήφια.

Από την πλευρά της, η Εσθονή Kaja Kallas έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες, δηλώνοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο ότι “η πιθανότητα να γίνει μια τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά χαμηλή”.

Η αμερικανική σημαία στο ΝΑΤΟ AP Photo/Andreea Alexandru

Το δυτικό μέτωπο

Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούνται από αρκετούς συμμάχους ως μία αξιόπιστη εναλλακτική.

Ο Wallace, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, χαίρει εκτίμησης και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν μια “ωραία δουλειά”. Ωστόσο, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -ιδίως το Παρίσι- αναμένεται να ταχθούν κατά μιας τέτοιας πρότασης από το Λονδίνο και να επιμείνουν σε έναν υποψήφιο από την ΕΕ.

Ένας πιθανός συμβιβασμός που ακούγεται στις Βρυξέλλες είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας να προέρχεται από την Ολλανδία. Οι Ολλανδοί πολιτικοί αποτελούν παραδοσιακά δημοφιλή επιλογή για τον ρόλο αυτό, καθώς στο παρελθόν κατείχαν τη θέση για τρεις θητείες.

Οι Ολλανδοί θεωρούνται σοβαροί στην άμυνα, αλλά όχι τόσο ”γερακίσιοι” όσο οι Βαλτικοί – και τα ονόματα του σημερινού πρωθυπουργού Ρούτε, της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών Σίγκριντ Κάαγκ και της υπουργού Άμυνας Κάιζα Όλονγκρεν κυκλοφορούν ως πιθανοί υποψήφιοι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είναι επίσης μια γυναίκα που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη των δυτικών πρωτευουσών, αλλά δεν είναι σαφές αν ενδιαφέρεται για τον ρόλο αυτό. “Ποτέ δεν σχολιάζουμε τέτοιες εικασίες” δηλώνει εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Άλλες γυναίκες πολιτικοί που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά Chrystia Freeland και η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly. Παρ’ όλα αυτά, λένε αξιωματούχοι, καθώς η συμμαχία εστιάζει στην ενίσχυση της άμυνάς της, οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Οτάβα καθώς και το γεγονός πως δεν ανήκει στην Ευρώπη καθιστούν δύσκολο να αναλάβουν τη θέση.

Εν μέσω όλων αυτών των εικασιών, ορισμένοι εντός της συμμαχίας απορρίπτουν τη σεναριολογία. “Μοιάζει περισσότερο με ένα καλάθι ονομάτων που ήρθαν στο μυαλό του καθενός” δηλώνει δεύτερος κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας: “Η δική μου εικασία: Στόλτενμπεργκ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version