Το πραξικόπημα στην Τουρκία σε αριθμούς

default image

Το 1,5% της δύναμης του τουρκικού στρατού συνιστούν οι στρατιώτες που έλαβαν μέρος στο πραξιόπημα της 15ης Ιουλίου

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι 8.651 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δηλαδή περίπου το 1,5% του στρατού.

Σε ανακοίνωση του στρατού που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρεται ότι οι στρατιώτες ανήκουν σε “τρομοκρατικό” δίκτυο του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιερωμένος ο οποίος επί δεκαετίες ηγείται ενός θρησκευτικού κινήματος.

Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 35 αεροπλάνα, μεταξύ τους 24 μαχητικά αεροσκάφη και 37 ελικόπτερα, καθώς και 37 άρματα μάχης και 246 θωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ τουλάχιστον 246 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν. Ο στρατός πρόσθεσε ότι έχει τη δύναμη να καταστείλει άλλες απειλές.

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι συλληφθέντες

“ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ”

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα αιτήματα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα το 2004, προέρχονται από τον τουρκικό λαό.

«Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες» σημείωσε.

Σχετικά με την επίσκεψη την 9η Αυγούστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε:

«Αναμένεται η σύσφιξη των σχέσεων και αυτό πρέπει να γίνει διότι η Τουρκία είναι γείτονα χώρα της Ρωσίας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, ένα κοινό μέλλον».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα