Το προφίλ των επικρατέστερων υποψήφιων διαδόχων του Πάπα Βενέδικτου

default image

Πολλοί Ιταλοί θα ήθελαν να δουν έναν δικό τους προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ύστερα από έναν Πολωνό και έναν Γερμανό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για έναν πάπα εκτός Ευρώπης, πιθανόν από την Αφρική ή τις ΗΠΑ (Pics)

Από τους 115 καρδινάλιους που έχρισαν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος και ο Βενέδικτος ο 16ος, οι δέκα είναι αυτοί που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Βενέδικτου.

Από τον Ιταλό ‘Αντζελο Σκόλα ως τον Καναδό Μαρκ Ουελέτ, από τον Βραζιλιάνο Οντίλο Σέρερ ως τον Αυστριακό Γιόζεφ Σένμπορν και από τον Ούγγρο Πέτερ Έρντο και του Αμερικανούς Τίμοθι Ντόλαν και Σον Ο΄Μάλεϊ, όλοι έχουν εμφανείς ομοιότητες με τους μέντορές τους. Είναι συντηρητικοί και διστακτικοί να δεσμευτούν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επιθυμούν οι πιστοί, ειδικά στη Δύση.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, είναι οι εξής:

ΕΥΡΩΠΗ

Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, από την Λομβαρδία. Το όνομά του ακούγεται συχνά. Θεωρείται κοντινός άνθρωπος του Βενέδικτου. Ο Σκόλα θεωρείτο ήδη ικανός για πάπας όταν εξελέγη ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Οι πιθανότητες εκλογής του τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Γιός οδηγού φορτηγού, έχει διδακτορικό στη Φιλοσοφία του Χριστιανισμού και στη Θεολογία. Μία ιταλική εφημερίδα τον αποκάλεσε “εστεμμένο πρίγκιπα του Καθολικισμού”. Πρόσφατα κατήργησε τον λογαριασμό του στο Twitter. Ο ίδιος έχει πει για την Εκκλησία: “Δουλειά μας τώρα θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να θυμηθεί τον Θεό. Ο κόσμος υποφέρει από ένα είδος αμνησίας σε σχέση με τον Θεό και πρέπει να τους υπενθυμίσουμε να ξαναξυπνήσουν τον Θεό στις καρδιές τους και στο μυαλό τους”. Ίδρυσε την μουσουλμανική-χριστιανική οργάνωση “Όαση”.

Καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο: ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος από την Ιταλία. Ο 70χρονος αρχιεπίσκοπος της Γένοβας,, διορίστηκε από τον πάπα Βενέδικτο πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Συνδιάσκεψης και χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2007.

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο: ο 60χρονος Ούγγρος θεωρείται συντηρητικός. Σπούδασε Κανονικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Pontifical Lateran της Ρώμης και γρήγορα ανήλθε στην κεφαλή της ουγγρικής εκκλησίας. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο΄Β τον χειροτόνησε επίσκοπο το 2000 και αρχιεπίσκοπο της Βουδαπέστης-Έστεργκομ το 2002. Το 2003, χειροτονήθηκε καρδινάλιος. Από το 2006 τελεί και πρόεδρος του Συμβουλίου των Διασκέψεων Επισκόπων της Ευρώπης, γεγονός που του ενίσχυσε το διεθνές του προφίλ.

ΑΦΡΙΚΗ

Καρδινάλιος Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν: Ο 64χρονος από την Γκάνα είναι προσιτός στο ποίμνιο και έχει φιλικές σχέσεις με τα μίντια. Μιλάει έξι γλώσσες και είναι πρόεδρος από το 2009 του Συμβουλίου του Ποντίφικα για θέματα Ειρήνης και Δικαιοσύνης. Δύσκολο να χαρακτηριστεί είτε συντηρητικός, είτε μεταρρυθμιστής, ο Τουρκσόν έχει αποστασιοποιηθεί από κινήματα τα οποία στηρίζουν τις μειονότητες και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο σκεπτικισμός του ως προς το Ισλάμ έχει αυξηθεί ύστερα από τις εκδηλώσεις εξτρεμισμού στην Αφρική. Η εκλογή του θα σήμαινε πως το μέλλον της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν βρίσκεται απαραίτητα στην «λευκή» Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνάμεις της ανά τον κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος καρδινάλιος δεν θα εκλεγόταν. Αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν στα ζητήματα που απασχολούν την Καθολική Εκκλησία της Ευρώπης σε σχέση με αυτά της Αφρικής. Στη Μαύρη Ήπειρο, στην κορυφή της ατζέντας δεν βρίσκονται ζητήματα σεξουαλικής ηθικής και θεολογικές διαφορές αλλά οι εξορκισμοί, η έξαρση του Ισλάμ καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική σχέση με την Δύση.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίλο Πέδρο Σέρερ: Ο γερμανικής καταγωγής Βραζιλιάνος, 65 ετών, είναι ο εκλεκτός των «Ρωμαίων», δηλαδή των καρδιναλίων που παρεπιδημούν στο Βατικανό. Αν εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 40% των Καθολικών. Απέναντι στους παιδεραστές δηλώνει «μηδενική ανοχή». Χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2007 κι έχει τη φήμη του ευθύ, συντηρητικού και ιδιαίτερα μορφωμένου. Έχει διδακτορικό στη Θεολογία και θεωρείται εκσυγχρονιστής. Ωστόσο, του προσάπτουν ότι είναι απόμακρος και καθόλου χαρισματικός.

Καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι από την Αργεντινή: Ο 69χρονος καρδινάλιος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου των Ανατολικών Εκκλησιών καθώς ασχολείται με τους Καθολικούς που εφαρμόζουν ανατολικού τύπου τελετουργικά. Έκανε καριέρα ως διπλωμάτης στο Βατικανό κι έχει δεκαετίες εμπειρίας στη Ρώμη. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες από ιταλούς μετανάστες γονείς και πήρε το χρίσμα το 1967. Πρώην φοιτητής Θεολογίας και Κανονικού Δικαίου, ο Σάντρι χειροτονήθηκε καρδινάλιος από τον Βενέδικτο το 2007. Χάρη στο διπλωματικό του έργο, βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη και στις ΗΠΑ, όπου εκπροσώπησε το Βατικανό στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Ο Σάντρι διατηρεί στενή σχέση με τον επί χρόνια γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Αντζελο Σοντάνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής βίας από παιδεραστές ιερωμένους του Βατικανού. Η εκλογή του θα σήμαινε πως μαζί με το άνοιγμα που προσπαθεί να κάνει η Ρώμη προς τους Αγγλικανούς, ίσως ήρθε η ώρα να κάνει και το ίδιο και με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Βασικός λόγος για να επιλεγεί θα ήταν πως έχει πολλούς συμμάχους με επιρροή και μιλά άπταιστα πέντε γλώσσες. Από την άλλη ίσως να μην επιλεγεί λόγω εσωτερικών διαμαχών. Έχει πει: “Ο ρόλος των γυναικών στον κόσμο έχει ενισχυθεί…Πρέπει να έχουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας…ώστε να μπορούν να συμβάλουν στη ζωή της Εκκλησίας σε τόσους πολλούς τομείς που τώρα είναι, εν μέρει, ανοιχτοί μόνο για τους άνδρες.

Όσκαρ Αντρές Ροντρίγκες Μαραντιάγκα από την Ονδούρα: Έγινε μία από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες της Εκκλησίας στη Λατινική Αμερική από τότε που χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2001. Ο 70χρονος Μαραντιάγκα έχει εργαστεί στην Ονδούρα για τα δικαιώματα των φτωχών και κατά της διαφθοράς, γεγονός που του χάρισε αναγνώριση. Θεωρείται συντηρητικός, παρότι ανοιχτός σε διάλογο. Έχει σπουδάσει Θεολογία στη Ρώμη, Μουσική στο Νιού Τζέρσι και Ψυχολογία στην Αυστρία και μιλάει πέντε γλώσσεις πέραν της μητρικής του ισπανικής.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Σον Πάτρικ Ο’Μάλεϊ: Ο 68χρονος αρχιεπίσκοπος Βοστώνης έχει επιδείξει έργο υπέρ των μεταναστών. Χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2006 κι είναι γνωστός για την δριμεία του στάση κατά των σεξουαλικών σκανδάλων στην Εκκλησία πρεσβεύοντας την “μηδενική ανοχή”. Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που ξεκίνησε δικό του μπλογκ.

Καρδινάλιος Μαρκ Ουελέτ από τον Καναδά: Ο 68χρονος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και θεωρείται συντηρητικός. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Βενέδικτο χάρη στην βαθιά πνευματικότητά του, την ακεραιότητά του και τις πνευματικές του ικανότητες. Ο ίδιος έχει περιγράψει ως “εφιάλτη” το ενδεχόμενο εκλογής του. Ο Ουελέτ προέρχεται από μία πολυμελή οικογένεια στο γαλλόφωνο Κεμπέκ, μιλάει πολλές γλώσσες και είναι λάτρης του χόκεϊ επί πάγου. Έχει ταξιδέψει πολύ και έχει καλή φήμη στην Λατινική Αμερική, ωστόσο θεωρείται μη χαρισματικός. Έχει πει: “Μία γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, χρειάζεται βοήθεια γιατί έχει υποστεί τραυματική εμπειρία. Αλλά αυτό πρέπει να το κάνει με σεβασμό προς το ον που κυοφορεί…Υπάρχει ήδη ένα θύμα. Πρέπει να έχουμε και άλλο;”

Αρχιεπίσκοπος Νέας Υόρκης Τίμοθι Ντόλαν: Θεωρείται συντηρητικός με αίσθηση του χιούμορ και μπορεί να είναι το αουτσάιντερ-πρώτος πάπας από τις ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1950 στο Μισούρι, έχει διδακτορικό στην Ιστορία της Εκκλησίας και ψηφίστηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή γα το 2012. Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν μιλάει καλά ιταλικά. “Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που να μην ήθελα να γίνω ιερωμένος”, είπε κάποτε ο μεγαλύτερος από πέντε παιδιά. Αρχιεπίσκοπος από το 2009, έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικανικής Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων από το 2010 και το 2012 χειροτονήθηκε καρδινάλιος. Τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και της άμβλωσης και υπέρ του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα