Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ καίει την Κλίντον: Δεν παρέδωσε όλα τα emails όπως όφειλε

default image

Η υπόθεση με τα email της Κλίντον που κράτησε παρατύπως στον προσωπικό της λογαριασμό επανέρχεται, αφού από το State Department αναφέρει πως η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ δεν τα επέστρεψε όλα στην υπηρεσία

Η Χίλαρι Κλίντον δεν παρέδωσε τουλάχιστον 15 emails από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το State Department, διαψεύδοντας εμμέσως τον ισχυρισμό της ότι τα 30.000 επαγγελματικά ηλεκτρονικά μηνύματα που κατέθεσε από τον διακομιστή του προσωπικού της υπολογιστή ήταν το πλήρες αρχείο της από την θητεία της το υπουργείο.

Το υπουργείο πληροφορήθηκε ότι τα αρχεία που παρέδωσε η Κλίντον δεν ήταν ολοκληρωμένα όταν ο Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, παλιός φίλος και σύμβουλος ανεπίσημα της Κλίντον, παρέδωσε αρκετά μη δημοσιοποιημένα emails της στους Αμερικανούς βουλευτές που ερευνούσαν την αιματηρή επίθεση του 2012 εναντίον αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Συζητήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής στα mail

Τα 15 emails είτε δεν περιλαμβάνονταν στα αρχεία που κατέθεσε η Κλίντον, είτε περιλαμβάνονταν μερικώς. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν σχετίζονταν με την επίθεση στη Βεγγάζη, παρότι από αντίγραφα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο προκύπτει ότι η κατάσταση στη Λιβύη είχε συζητηθεί σε γενικές γραμμές.

Ο ρεπουμπλικανός Τρέι Γκάουντι, μέλος του Κογκρέσου και επικεφαλής της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις στη Βεγγάζη, είπε ότι τα ελλιπή αρχεία με τα emails της Κλίντον “θέτουν σοβαρά ερωτήματα”.

Η Κλίντον αρνείται τις κατηγορίες

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ ανέφερε σε χθεσινό του email ότι η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει παραδώσει στο υπουργείο “όλα τα emails που είχε στην κατοχή της από τον κ.Μπλούμενταλ” και ότι δεν μπορεί να εξηγήσει την πηγή των επιπλέον ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ο Μπλούμενταλ προσκόμισε έπειτα από το αίτημα των βουλευτών.

Η Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του κόμματός της, δέχτηκε έντονη κριτική πριν από τρεις μήνες, επειδή όπως φαίνεται παραβίασε τους κανονισμούς περί διαφάνειας και τήρησης αρχείων χρησιμοποιώντας τον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό της όσο ήταν υπουργός. Ο λογαριασμός αυτός ήταν συνδεδεμένος με διακομιστή στο σπίτι της, ενώ το πρωτόκολλο προέβλεπε πως συνομιλίες και αρχεία υψίστης σημασίας θα έπρεπε να παραμένουν εντός του προστατευμένου δικτύου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η ίδια η Κλίντον υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε τον προσωπικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό για λόγους ευκολίας και δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό και ότι τα 30.490 emails που παρέδωσε τον Δεκέμβριο έπειτα από αίτημα του State Departmentπεριλαμβάνουν όλα όσα αφορούν τη Λιβύη.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι την θεωρούν αναξιόπιστη, εν μέρει εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, παρότι αυτό δεν έχει επηρεάσει την δημοτικότητά της μεταξύ των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα