Το ταξίδι της Μartha προς τη ζωή

Το ταξίδι της Μartha προς τη ζωή
Το ταξίδι της Μartha προς τη ζωή Njiiri Karago/MSF

Μία Γιατρός Χωρίς Σύνορα μιλά για την ασθενή που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην Κένυα.

Η γιατρός, Sayontonee Ghosh, έφτασε στο νοσοκομείο Homa Bay στην Κένυα την ίδια μέρα με μια σοβαρά άρρωστη ασθενή, τη Martha*, με την οποία σύντομα θα αποκτούσε ένα συγκινητικό δέσιμο.

«Η Martha και εγώ φτάσαμε την ίδια μέρα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και νοσοκομείο αναφοράς της επαρχίας Homa Bay. Την συνάντησα κατά την πρώτη μου επίσκεψη στον θάλαμο φυματίωσης. Ήταν η πιο μικροσκοπική νεαρή γυναίκα που είχα δει ποτέζύγιζε περίπου 25 κιλά – με σκοτεινά μάτια βυθισμένα μέσα στις κοιλότητες του προσώπου της.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα εδώ, όπως τα υψηλά ποσοστά HIV, φυματίωσης, ελλείψεων νερού και COVID-19.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν 100 κλίνες εντός του νοσοκομείου – με φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία, με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με εργαστηριακές υπηρεσίες εσωτερικής νοσηλείας. Προστέθηκε επίσης η κλινική για την αποθεραπεία και η συνεχής υποστήριξη των περιφερειακών περιοχών. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών και να μειωθεί η θνησιμότητα.

Υγρό στους πνεύμονες

Η Martha έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο με βήχα και δύσπνοια.

Έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, αργό καρδιακό ρυθμό και ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία. Δεν είναι σε θέση να περπατήσει ή ακόμα και να υποστηρίξει τον εαυτό της για να καθίσει στο κρεβάτι. Η ακτινογραφία του θώρακά της δείχνει μια μεγάλη συγκέντρωση υγρού που περιβάλλει τον αριστερό της πνεύμονα και προκαλεί την κατάρρευσή του.

Παρ’ όλα αυτά, διατηρεί το πνεύμα της και όταν τη ρωτάμε κατά την πρωινή επίσκεψη: «Πώς είναι η μέρα σου» απαντά: «Η μέρα μου πάει καλά».

Αργότερα, όταν ο ιατρικός υπεύθυνος πραγματοποιεί την επίσκεψη στον θάλαμο, με προειδοποιεί: «Να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτήν την ασθενή, είναι πολύ άρρωστη».

Το ταξίδι της Μartha προς τη ζωή Njiiri Karago/MSF

Αργή πρόοδος

Εισάγουμε ένα θωρακικό σωλήνα στην περιοχή γύρω από τον πνεύμονα που έχει γεμίσει με επιπλέον υγρό, για να αποστραγγίσουμε το υγρό και να επιτρέψουμε στη Martha να αναπνεύσει πιο εύκολα. Αυτό το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και η εργαστηριακή ανάλυση δείχνει ότι πιθανόν η φυματίωση να προκαλεί τα συμπτώματα αυτά.

Ξεκινάμε στη Martha θεραπεία με φάρμακα κατά της φυματίωσης – τέσσερα φάρμακα και μία βιταμίνη. Η φυματίωση είναι ένα αργά αναπτυσσόμενο βακτήριο και οι ασθενείς συχνά υποφέρουν εβδομάδες και μήνες από τα συμπτώματα πριν έρθουν στο νοσοκομείο.

Μετά την έναρξη της θεραπείας, η ανάρρωση, ειδικά σε εκείνους που υποσιτίζονται μπορεί επίσης να είναι αργή. Η Martha, όπως όλοι οι ασθενείς με φυματίωση, θα πρέπει να λαμβάνει προσεκτικά αυτά τα φάρμακα, ενώ εμείς προσέχουμε για τις παρενέργειες. Αποτυχημένες θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν σε ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της νόσου.

Τις επόμενες εβδομάδες, αγωνιζόμαστε να αφαιρέσουμε το συσσωρευμένο υγρό από τον πνεύμονα της Martha. Απαιτούνται δύο παροχετεύσεις στο θώρακα, αλλά με την πολύπλοκη συλλογή υγρού που έχει, υπάρχει μόνο μία μικρή βελτίωση. Θα ωφεληθεί από τη συμβολή ενός καρδιοθωρακοχειρουργού, αλλά δεν υπάρχει κανένας στο νοσοκομείο. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε να λειτουργήσουν τα φάρμακα κατά της φυματίωσης.

Η μόλυνση της Martha επιδεινώνεται από την κατάσταση του σοβαρού οξέος υποσιτισμού της. Είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που βλέπουμε στον θάλαμο.

Αυτοί οι ασθενείς είναι οδυνηρά λιποβαρείς. Τα οστά τους φαίνεται να προεξέχουν από το δέρμα τους. Για όσους, όπως η Martha, δεν είναι αρκετά δυνατοί για να καθίσουν ή ακόμα και να γυρίσουν στο κρεβάτι, το προσωπικό τους γυρίζει κάθε δύο ώρες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις πληγές κατάκλισης.

Ένα μήνα αργότερα

Εργάζομαι τώρα στη μονάδα COVID-19 και έτσι δεν βλέπω τη Martha στις καθημερινές μου επισκέψεις.

Όμως, σε μια βάρδια το Σαββατοκύριακο κατά την επίσκεψη σε πιο σοβαρά άρρωστους ασθενείς, βλέπω τη Martha και διαπιστώνουμε ότι έχει αναπτύξει μια πληγή κατάκλισης. Αυτή είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή της μακράς παραμονής στο νοσοκομείο και η Martha εξακολουθεί να μην μπορεί να σταθεί ή να καθίσει μόνη της.

Ο νοσηλευτής για τον έλεγχο των λοιμώξεων χρησιμοποιεί τις ικανότητές του για να καθαρίσει την πληγή με τοπικό αναισθητικό, με το οποίο καθαρίζει τον νεκρό ιστό. Το εφαρμόζουμε καθημερινά με επιδέσμους και ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Το ταξίδι της Μartha προς τη ζωή Njiiri Karago/MSF

Δύο μήνες αργότερα

Ακούω από τους άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο ότι η Martha μπορεί να πάει σύντομα στο σπίτι. Την επισκέπτομαι στον θάλαμο της φυματίωσης και είμαι εκστασιασμένη όταν βλέπω ότι φαίνεται να βάζει βάρος.

Ο διατροφολόγος της έχει παράσχει γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν συμπληρωματική τροφή για τους ασθενείς με υποσιτισμό. Η οικογένεια της Martha φέρνει συχνά σαρδέλες από τη λίμνη Victoria, για εκείνη. Εξακολουθεί να μην μπορεί να σταθεί, αλλά είναι σε θέση να καθίσει στο κρεβάτι. Τη βλέπω να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι και να τρώει τα ψάρια της.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες στο νοσοκομείο, η Martha θα μπορέσει τελικά να πάρει εξιτήριο για το σπίτι της.

Τέσσερις μήνες αργότερα

Το 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν μια κλινική αποθεραπείας στο Homa Bay για όλους τους ασθενείς με HIV, φυματίωση και εκείνους με χρόνιες παθήσεις. Στόχος είναι η διαχείριση σύνθετων συνεχιζόμενων ιατρικών προβλημάτων σε μια ευάλωτη κοινότητα ασθενών.

Επιστρέφω από έναν γύρο επισκέψεων στους θαλάμους όταν βλέπω το γνώριμο πρόσωπο της Martha να περιμένει στις καρέκλες έξω από το ιατρείο. Με αναγνωρίζει και μου κουνάει το χέρι.

Όλα τα ζωτικά της όργανα είναι σταθερά. Τρώει καλά στο σπίτι και συνεχίζει να υποστηρίζεται με συμπληρώματα από τον διατροφολόγο.

Η πληγή της από την κατάκλιση είναι σχεδόν πλήρως επουλωμένη. Παίρνει προσεκτικά τα φάρμακά της κατά της φυματίωσης χωρίς ανεξέλεγκτες παρενέργειες. ‘Εχει ήδη ξεκινήσει φυσιοθεραπείες κάθε εβδομάδα που θα τη βοηθήσουν να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Η βελτίωσή της είναι αργή, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, το υπόλοιπο προσωπικό που περνούσε από τους άλλους ασθενείς σταματά για να χαιρετήσει – η Δρ Barbara που τη φρόντισε στον θάλαμο, ο Tomomi, υπεύθυνος του νοσηλευτικού τμήματος που βοήθησε στον καθαρισμό της πληγής της και ο Jonah, ο επόπτης νοσηλευτής που υποστηρίζει τον θάλαμο φυματίωσης.

Η Martha ήταν μία από τις μακροχρόνιες ασθενείς μας και τώρα, πέντε μήνες μετά, είναι η απόδειξη της επιτυχίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ότι πέρασε το κρίσιμο μέρος της ασθένειάς της, κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι και συνεχίζει να βελτιώνεται.

*Το όνομα και τα στοιχεία της ασθενούς έχουν αλλάξει

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα