Τοξικό λικέρ σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους στην Ινδονησία

Οι αρχές της Ινδονησίας κατέστρεψαν τον Μάρτιο περισσότερα από 6.000 μπουκάλια νοθευμένων ποτών
Οι αρχές της Ινδονησίας κατέστρεψαν τον Μάρτιο περισσότερα από 6.000 μπουκάλια νοθευμένων ποτών AP

Οι αρχές προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις για το περιστατικό, ενώ αναζητούνται άλλοι τέσσερις ύποπτοι - Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα οι νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ ξεπερνούν τους 100

Στη σύλληψη ενός παραγωγού οινοπνευματωδών ποτών, της συζύγου του και δύο εργατών του προχώρησαν οι αρχές της Ινδονησίας καθώς ένα νοθευμένο λικέρ του σκότωσε την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον 45 ανθρώπους. Το φονικό ποτό περιείχε μεθανόλη και καθαρό αλκοόλ σε ποσοστό 96%.

Σύμφωνα με τοις αστυνομικές αρχές της χώρας, οι 45 θάνατοι σημειώθηκαν στη Δυτική Γιάβα (σ.σ.: άλλες πληροφορίες μιλούν για 82 νεκρούς) και υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι πιθανόν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Για την τραγωδία αναζητούνται επιπλέον τέσσερα άτομα.

Τουλάχιστον 6.000 μπουκάλια νοθευμένου αλκοόλ κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από την αστυνομία της Ινδονησίας, αφού από τις αρχές Μαρτίου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας νοθευμένου αλκοόλ.

Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, απαγόρευσε το 2015 την πώληση αλκοόλ στα περισσότερα μικρά καταστήματα, μέτρο που όμως δεν ισχύει στο τουριστικό νησί Μπαλί. Η πώληση αλκοόλ παραμένει νόμιμη στα σουπερμάρκετ, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία.

Όμως η αυξημένη φορολογία στα αλκοούλοχα ποτά ωθεί τον πιο φτωχό πληθυσμό να στρέφεται στο παράνομο αλκοόλ, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι αμφίβολης ποιότητας και συχνά θανατηφόρο.

Σε κάποια από τα θύματα οι ιατροδικαστές εντόπισαν τοξικά επίπεδα μεθανόλης, μια μορφή αλκοόλ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χημικών προϊόντων όπως το πλαστικό, τα καύσιμα και τα διαλυτικά.

Ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι ανέμιξαν αλκοόλ με κόκα κόλα, ενεργειακά ποτά, σιρόπι για τον βήχα ή ακόμη και αντικουνουπικό.

Συχνά πλανόδιοι πωλούν νοθευμένο αλκοόλ, το οποίο παρασκευάζουν μόνοι τους, όμως η αστυνομία τονίζει ότι οι πιο μεγάλοι διανομείς είναι αυτοί που ευθύνονται για τους τελευταίους θανάτους.

Πηγή: 

Anadolu

ADVERTISING

SHARE: