Τουλάχιστον 15 νεκροί από κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία

Τουλάχιστον 15 νεκροί από κατάρρευση γέφυρας στην Ινδία

Στους 15 οι νεκροί, περισσότεροι από 100 οι τραυματίες από την κατάρρευση οδογέφυρας στην Κολκάτα. Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων, συγκλονιστικές μαρτυρίες στον τόπο της καταστροφής

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης δίνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια μιας ανισόπεδης διάβασης που κατέρρευσε σήμερα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Κολκάτα (πρώην Καλκούτα), στην ανατολική Ινδία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Αυτή η υπό κατασκευή ανισόπεδη οδογέφυρα κατέρρευσε σε ώρα αιχμής το πρωί σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της μητρόπολης της Ινδίας, με αποτέλεσμα όγκοι μεταλλικών δοκών και σκυροδέματος να συνθλίψουν πεζούς, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς συνεχίζουν να μην γνωρίζουν ακόμη πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

«Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 100 έχουν διασωθεί και έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία» δήλωσε ο Ανίλ Σεκαγουάτ, ένας εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πέντε ομάδες μας με ειδικό εξοπλισμό βρίσκονται στο σημείο και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης» επισήμανε ο ίδιος.

Σε μια πρώτη φάση, η αστυνομία και οι περαστικοί επιχείρησαν να σηκώσουν με τα χέρια τους τις βαριές πλάκες και τα κομμάτια μετάλλου προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες.

Τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται να οδηγήσουν τους γερανούς και άλλα βαριά οχήματα από τους στενούς δρόμους του Μπουραμπαζάρ, μία από τις παλαιότερες και πολυπληθέστερες συνοικίες της πόλης, όπου οι συγγενείς των αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν για να μάθουν πληροφορίες για τους δικούς τους.

«Τα πάντα χάθηκαν» φώναξε η Παρμπατί Μοντάλ, ο σύζυγος της οποίας, μανάβης στο επάγγελμα, αγνοείται.

Ένας εργάτης οικοδομών, που τραυματίστηκε, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εργαζόταν στη γέφυρα προτού καταρρεύσει κι ότι είδε βίδες να βγαίνουν από τις δοκούς κατά μήκος της κατασκευής.

«Πραγματοποιούσαμε εργασίες συγκόλλησης δύο μεταλλικών δοκών για να χρησιμεύσουν ως πυλώνες όμως οι δοκοί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το βάρος του τσιμέντου» είπε ο Μίλα Σέιχ, 30 ετών, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Οι δοκοί άρχισαν να διαλύονται σήμερα το πρωί και κατόπιν η οδογέφυρα κατέρρευσε».

Σαν να εξερράγη βόμβα

Η κατασκευή της οδογέφυρας μήκους 2 χιλιομέτρων ξεκίνησε το 2009 και αναμενόταν να διαρκέσει 18 μήνες, ωστόσο υπήρξαν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και μόλις το 55% του έργου έχει ολοκληρωθεί 7 χρόνια αργότερα.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής πλησίον του εργοταξίου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς φοβήθηκαν ότι θα καταρρεύσουν και άλλα τμήματά του.

«Ακούσαμε έναν τεράστιο θόρυβο και το σπίτι μας συγκλονίστηκε συθέμελα. Σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για σεισμό» δήλωσε ο Σουνίτα Αγκαρουάλ, ένας κάτοικος ηλικίας 45 ετών.

«Φεύγουμε, ποιος γνωρίζει τι άλλο θα συμβεί».

Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι άκουσε έναν ισχυρό θόρυβο «που έμοιαζε σα να εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός ενώ σκόνη και καπνός κάλυψαν τα πάντα».

Γερανός επιχειρεί να ανασύρει ένα αυτοκίνητο από τα μπάζα και το τμήμα ενός λεωφορείου που συνετρίβη από τον όγκο των συντριμμιών, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν επέβαιναν σε αυτό επιβάτες.

Από την πλευρά του ο Κ.Π. Ράο, εκπρόσωπος της οικοδομικής εταιρείας IVRCL, που έχει αναλάβει το έργο, έκανε λόγο «για μια θεϊκή ενέργεια» αναφερόμενος σε αυτήν την καταστροφή.

SHARE: