Τουλάχιστον 22 κορίτσια νεκρά σε πυρκαγιά στη Γουατεμάλα

Τουλάχιστον 22 κορίτσια νεκρά σε πυρκαγιά στη Γουατεμάλα
A woman lights a candle during a vigil in remembrance of the victims of a fire at a children's shelter, outside the morgue where the bodies are being identified in Guatemala City, Wednesday, March 8, 2017. Authorities say at least 22 girls have died after a fire at the children's shelter Virgin of the Assumption Safe Home, which was created to house children who were victims of abuse, homelessness or who had completed sentences at youth detention centers and had nowhere else to go. (AP Photo/Moises Castillo) AP

Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα των κοριτσιών της εστίας Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν που βρίσκεται στο Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας

Τουλάχιστον 22 έφηβες ηλικίας 14 έως 17 ετών έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε κρατικό κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Η τραγωδία έρχεται να προστεθεί στο ήδη πολύ κακό κλίμα που επικρατούσε στην εστία για την οποία υπάρχουν κατηγορίες κακομεταχείρισης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διαμένουν εκεί.

Τα 19 θύματα έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της καταστροφής, από τα οποία 17 απανθρακώθηκαν. Τα υπόλοιπα υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα στο νοσοκομείο. Στην πυρκαγιά τραυματίστηκαν 40 ανήλικοι, οι οποίοι νοσηλεύονται με εγκαύματα σε δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος Τζίμι Μοράλες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα των κοριτσιών της εστίας Σεγκούρο Βίρχεν δε Ασουνσιόν που βρίσκεται στο Σαν Χοσέ Πινούλα, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Χθες το απόγευμα, οι οικογένειες των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην εστία περίμεναν με αγωνία έξω από το κέντρο. “Δεν θέλουν να δώσουν καμιά πληροφορία”, έλεγε κλαίγοντας στο AFP η 22χρονη Ρόζα Αγκουίρε που δεν είχε καμιά είδηση για τις δύο αδελφές της, ηλικίας 13 και 15 ετών και για τον αδελφό της, 17 χρόνων, που και οι τρεις μένουν στην εστία.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το βράδυ της Τρίτης οι ανήλικοι του κέντρου διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κακή διατροφή και τη σωματική κακοποίηση που υφίστανται στην εστία, όπως δήλωναν. Τότε δεκάδες τρόφιμοι διέφυγαν, αλλά 54 συνελήφθησαν και τέθηκαν σε απομόνωση, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Νέρι Ράμος. Χθες το πρωί οι ανήλικοι διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου, πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Η εστία άνοιξε το 2006 και δέχεται, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, παιδιά και έφηβους που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία ή ζούσαν πριν στον δρόμο.

Ωρολογιακή βόμβα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εστία έχει δυνατότητα να δεχθεί 400 ανήλικους, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι σήμερα φιλοξενούνται περίπου 800.

“Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα, ήταν αναμενόμενη” μια τέτοια τραγωδία, δήλωσε στο AFP ο ‘Ανχελ Καρντένας, πρώην διοικητικός υπάλληλος του κέντρου, καταγγέλλοντας κλίμα καθημερινής βίας σε αυτό.

Η αρμόδια Εισαγγελέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά Χίλντα Μοράλες ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει να κλείσει η εστία. “Θα ζητήσουμε να κλείσει άμεσα η εστία και να βρεθούν οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες των διευθυντικών στελεχών του γιατί απέτυχαν στην αποστολή τους”, τόνισε.

Η εστία, η οποία υπάγεται στη Γραμματεία Κοινωνικής Πρόνοιας της προεδρίας της Γουατεμάλας, έχει ήδη πληγεί από διάφορα σκάνδαλα, κυρίως κατηγορίες για κακομεταχείριση των παιδιών και πολλά περιστατικά αποδράσεων.

Η Μοράλες υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει πέρυσι τη λήψη προληπτικών μέτρων από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευτούν πολλοί ανήλικοι που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. “Όταν μιλάμε για σύστημα προστασίας των παιδιών, η τελευταία λύση είναι η μεταφορά τους σε ίδρυμα. Πρέπει να διασφαλιστεί τα παιδιά να είναι στην οικογένειά τους, στην ευρύτερη οικογένεια ή σε μια οικογένεια που υποκαθιστά τη δική τους για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και η προστασία τους”.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) εξέφρασε θλίψη για το δράμα αυτό. “Η Unicef καταδικάζει την τραγωδία στην εστία Virgen de la Asuncion. Αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να προστατευτούν”, δήλωσε μέσω Twitter.

Ο αρμόδιος για τα παιδιά στον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους Χάρολντ Φλόρες επέκρινε επίσης την εστία αυτή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Emisoras Unidas, και εξήγησε ότι διάφορες καταγγελίες είχαν κατατεθεί από το 2016, μετά τη δραπέτευση εφήβων που δήλωσαν ότι ήταν θύματα βιασμών. Ο αξιωματούχος ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν οι ευθύνες για την πυρκαγιά.

AP Photo/Moises Castillo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα