Τουρκία: Απαντά στην Κομισιόν με νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο – “Αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών τους”

Διαβάζεται σε 2'
Τουρκία: Απαντά στην Κομισιόν με νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο – “Αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών τους”
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP Photo/Khalil Hamra

Ανακοίνωση-απάντηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την αντίδραση της τελευταίας στην απόπειρα Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η επίσημη θέση της Κομισιόν στην απόπειρα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους, την οποία και καταδίκασε.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι απορρίπτει τη δήλωση της ΕΕ, την οποία και χαρακτήρισε “αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών Ελλάδας και Κύπρου”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη των μοχθηρών πολιτικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ‘ΤΔΒΚ’ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα