Τουρκία: Δεν θα κηδευθούν οι πραξικοπηματίες

default image

Με απόφαση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν θα τελεστούν οι κηδείες των πραξικοπηματιών, που "ποδοπάτησαν το δίκαιο ενός ολόκληρου έθνους"

Δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».

Σημειώνεται ότι και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.

Κουρτουλμούς: Η κυβέρνηση έλαβε γνώση για το πραξικόπημα πολύ μετά την έναρξή του

Η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Παρασκευή παρά μόνο αφού είχε ήδη ξεκινήσει για τα καλά, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. Οι δηλώσεις του φαίνεται να αντιφάσκουν με δήλωση της στρατιωτικής ηγεσίας που προηγήθηκε.

Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο στρατού ανέφερε πως έλαβε τις πρώτες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ήταν σε εξέλιξη πραξικόπημα στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) της 15ης Ιουλίου και πως ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

Στρατιώτες απέκλεισαν δύο γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν από τις 10.30 μ.μ. και ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα Άγκυρα ακούστηκαν λίγο μετά.

Ο Κουρτουλμούς είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι 9.322 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τώρα δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ανακλήθηκαν οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με τον Γκιουλέν

Η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό κίνημα, του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει επιρρίψει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα