Τουρκία: Ετοιμη να διορίσει πρέσβη στο Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια

Τουρκία: Ετοιμη να διορίσει πρέσβη στο Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Τουρκία φαίνεται να είναι διατεθειμένη να διορίσει πρέσβη στο Ισραήλ μετά από 2 1/2 χρόνια πολύ μεγάλης έντασης στις σχέσεις της με τη χώρα.

Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι σχεδόν νεκρές, ουσιαστικα δεν υπάρχουν. Η Τουρκία δεν έχει καν πρέσβη στο Ισραήλ, δείγμα του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι Τούρκοι όμως επιθυμούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και τουλάχιστον να διορίσουν πρέσβη καλύπτοντας έτσι ένα κενό. Μόνο που ο υποψήφιος που ακούστηκε για τη θέση ίσως να μην διαθέτει το κατάλληλο προφίλ για να γίνει πλήρως αποδεκτός από το Ισραήλ.

Ο Ουφούκ Ουλούτας δεν είναι καν διπλωμάτης καριέρας. Εργάζεται για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως επικεφαλής του ερευνητικού του κέντρου.Εχει σπουδάσει όμως στο Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, είναι άριστος γνώστης της γλώσσας και της κουλτούρας αλλά…

Το μεγάλο αλλά αφορά τη στάση του υπέρ της Παλαιστίνης. Θεωρείται υπέρμαχος των παλαιστινιακών αξιώσεων και ουδείς είναι σε θέση να ξέρει πως θα τον αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Η Τουρκία πάντως στηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα και σε κάθε ευκαιρία ξιφουλκεί εναντίον της πολύ σκληρής στάσης του Ισραήλ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με την άποψη Τούρκου πρώην διπλωμάτη, η απόφαση έχει να κάνει με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ είναι μέλος του East Med (μαζί με την Ελλάδα και στην Κύπρο) ενώ μαζί με την Αίγυπτου αντιτίθεται στα σχέδια “επέκτασης” της Τουρκίας στην περιοχή που εκφράστηκαν μέσα και από την παράνομη οριοθέτηση με τη Λιβύη.

Η Τουρκία, αναφέρει ο ίδιος, δεν πρέπει να απομονωθεί στα ζητήματα των αποθεμάτων του φυσικού αερίου αλλά και των θαλάσσιων ζωνών. Υπό αυτήν την έννοια, οι επόμενες κινήσεις της αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον, φυσικά και για την Ελλάδα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα