Τουρκία: Η MIT συνέλαβε "γκιουλενιστές" σε Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία

Αντιδράσεις από παλιότερη επιχείρηση της ΜΙΤ στο Κόσοβο για συλλήψεις γκιουλενιστών
Αντιδράσεις από παλιότερη επιχείρηση της ΜΙΤ στο Κόσοβο για συλλήψεις γκιουλενιστών AP

Για μία ακόμη φορά η ΜΙΤ διοργανώνει επιχειρήσεις για την μεταφορά προσώπων που κατηγορούνται ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον φερόμενο "εγκέφαλο" της απόπειρας πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ισά Εζντεμίρ και ο Σαλίχ Ζάκι Γιγκίτ, συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία αντίστοιχα, σε επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT). Μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ειδική πτήση και έχουν ήδη προφυλακιστεί με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατική οργάνωση", δηλαδή στο δίκτυο του Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που αρνείται κάθε ανάμιξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Το Anadolu δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τους άνδρες, ούτε για τον ενδεχόμενο ρόλο που έπαιξαν οι αρχές της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν στις συλλήψεις.

Τους τελευταίους μήνες η MIT έχει οργανώσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις για να μεταφέρει στην Τουρκία πρόσωπα που πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Τρεις τέτοιοι "ύποπτοι" συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο στην Γκαμπόν και τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στα τέλη Μαρτίου, πράκτορες της ΜΙΤ μετέφεραν στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικούς και έναν Τούρκο δάσκαλο από το Κόσοβο, σε μια μυστική επιχείρηση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε λόγο για "απαγωγή" των προσώπων αυτών. Στις αρχές Απριλίου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι μετέφεραν στην Τουρκία 80 υποστηρικτές του Γκιουλέν που συνελήφθησαν σε 18 διαφορετικές χώρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Γκιουλέν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Le Monde: Η Τουρκία κυνηγάει τους γκιουλενιστές από την Αφρική ως την Ασία

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι έχουν "απαγάγει" 80 Τούρκους από 18 χώρες

"Πυρ και μανία" το Κόσοβο με τον Ερντογάν: "Δεν είμαστε υποτελείς κανενός"

Νέα παρέμβαση Γκιουλέν: Η Τουρκία έκανε "αεροπειρατεία" στο Κόσοβο

ADVERTISING

SHARE: