Τουρκία: Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου με τη Συρία

default image

Στο κόκκινο οι σχέσεις Συρίας-Τουρκίας. Τι αποφασίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο. Σύμβουλος Τούρκου πρωθυπυουργού: "Όλα εξαρτώνται από τη στάση της άλλης πλευράς"

Το αίτημα ψηφίσθηκε από 320 βουλευτές έναντι 129 (σε σύνολο 550 εδρών) στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να πραγματοποιήσει, “αν είναι απαραίτητο”, επιχειρήσεις στη Συρία, την επομένη του σοβαρού μεθοριακού επεισοδίου που κόστισε τη ζωή σε πέντε Τούρκους αμάχους και προκάλεσε την απάντηση της Άγκυρας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Το αίτημα ψηφίσθηκε από 320 βουλευτές έναντι 129 (σε σύνολο 550 εδρών) στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Εξάλλου Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Τουρκία δεν έχει λάβει καμιά εξήγηση ούτε συγγνώμη από τη Συρία μετά το επεισόδιο.

“Δεν ακούσαμε τίποτε διμερώς. Ακούσαμε απλώς κάποιες δηλώσεις στον Τύπο, αυτό είναι όλο”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Μία τέτοια απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα πόλεμο”

Μία απόφαση της εθνοσυνέλευσης που θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει πόλεμος”, δηλώνει ο Γιαλτσίν ‘Ακντογαν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην υπό συζήτηση πρόταση ο ‘Ακντογαν αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι “η πρόταση είναι σαφής, αφού είναι δεδομένο ότι πρόκειται για τη Συρία”.

“Η Τουρκία έχει την αναγκαία στήριξη του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας και αυτό είναι διπλωματική επιτυχία”, είπε ο ‘Ακντογαν και τόνισε πως “κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν με πυρά πυροβολικού οι στρατιωτικοί στόχοι με σκοπό την αποτροπή”.

“Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από τη στάση της απέναντι πλευράς”, συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Επεισόδια και αντιδράσεις έξω από το τουρκικό κοινοβούλιο

Η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές κατά του πολέμου που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο σήμερα. Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε μερικές δεκάδες διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως “Δεν θέλουμε πόλεμο!” και “Ο συριακός λαός είναι αδελφός μας!”, μπροστά στο κτίριο της βουλής στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα