Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε τρεις δημοσιογράφους για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε τρεις δημοσιογράφους για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν

Συνεχίζονται οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν κατά δημοσιογράφων

Ισόβια για απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος της χώρας επέβαλε τουρκικό δικαστήριο στους δημοσιογράφους Ahmet Altan, Mehmet Altan και Nazlı Ilıcak.

Οι τρεις δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, κατηγορούνται ότι αποτελούν την “ενημερωτική πτέρυγα” της οργάνωσης FETO του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως γράφει η φιλοκυβερνητική Sabbah, η Ιλιτσάκ και τα αδέρφια Αλτάν, οι τρεις τους συζητούσαν σε τηλεοπτική εκπομπή το ενδεχόμενο πραξικοπήματος, τρεις ημέρες πριν την απόπειρα και κατηγορήθηκαν ότι μεσω της εκπομπής έδωσαν “κωδικοποιημένα” μηνύματα.

Η 73χρονη Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας υπήρξε βουλευτής του Κόμματος της Αρετής μέχρι το 2001, όταν αυτό κατέστη παράνομο. Από το κόμμα της Αρετής δημιουργήθηκε το “Ειρήνης και Ανάπτυξης”, κόμμα του Ερντογάν, το οποίο στήριξε, αρχικά η Ιλιτσάκ.

Η ίδια βρέθηκε απέναντι από τον Ερντογάν όταν άρχισαν και οι κατηγορίες για λογοκρισία και κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών αλλά και τα κινήματα πολιτών εναντίον. Το 2013 απολύθηκε από Sabah, όταν με άρθρο της ζήτησε παραιτήσεις βουλευτών και υπουργών που εμπλέκονταν σε σκάνδαλο διαφθοράς. Το 2016 ήταν μεταξύ των 42 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Ahmet Altan εργάστηε για την Hürriyet και την Milliyet πριν προχωρήσει στην ίδρυση της Taraf, η οποία για το καθεστώς ήταν φερέφωνο της FETÖ. Τα αδέρφια Altan συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης.

Mε πληροφορίες από: aktifhaber, dailysabah, hurriyet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα