Τουρκία: Κοινωνικός ζόφος που κρύβουν τα ΜΜΕ – Φτώχεια και μαζική ανεργία

Τουρκία: Κοινωνικός ζόφος που κρύβουν τα ΜΜΕ – Φτώχεια και μαζική ανεργία
Δύο γυναίκες στη γέφυρα του Γαλατά AP

Η Τουρκία διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της με τη φτώχεια να αυξάνεται και την (ανεπίσημη) ανεργία να εκτοξεύεται.

Τι ακριβώς μαθαίνουμε στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για την πραγματική οικονομική κατάσταση στην Τουρκία; Ξέρουμε ότι η υποτίμηση του νομίσματος και ο υψηλός πληθωρισμός προκαλούν προβλήματα, ωστόσο πολύ συγκεκριμένη εικόνα δεν έχουμε είναι η αλήθεια.

Οπως αναφέρει το Ahval σε ρεπορτάζ του το Σάββατο (μέσο που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση Ερντογάν και αυτό έχει τη δική του σημασία) οι κρατούντες στην Τουρκία επιχειρούν είτε να εξωραϊσουν την εικόνα ή, τουλάχιστον, να την αποκρύψουν έτσι ώστε να αποφύγουν τη ραγδαία πολιτική φθορά ενόψει και των προεδρικών εκλογών το 2023.

Ας δούμε τα δεδομένα όπως τα παρουσιάζει το τουρκικό site: Το 2013 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία έφτασε στο ύψος-ρεκόρ των 12.600 δολάρια. Το 2020 έχει χαθεί περίπου το ένα τέταρτο αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 9.100.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική αρχή της Τουρκίας, 17 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2019, πριν καταφτάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Σήμερα, αν και δεν υπάρχουν μετρήσεις, το νούμερο αυτό έχει ανέβει κατά πολύ αφού η χώρα δοκιμάζεται σοβαρά από τον κορονοϊό.

Ως προς την πανδημία η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει λίγα για την ενίσχυση των μη προνομιούχων. Για ενισχύσεις σε πολίτες και επιχειρήσει ξοδεύτηκε ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί ούτε στο 1% του ΑΕΠ ενώ πολλά κράτη έφτασαν αυτό το ποσοστό ακόμη και στο 9%.

Ο τεράστιος βραχνάς όμως είναι ανεργία. Επισήμως ανέρχεται στο 13%. Ομως διάφοροι αναλυτές, όπως ο Μουσταφά Σονμέζ στο Al Monitor, ισχυρίζονται ότι η ανεπίσημη ανεργία στην Τουρκία έχει φτάσει στο 40%! Δηλασή,σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους δεν έχει δουλειά!

Στη χώρα επίσης πληθύνονται οι εικόνες ανθρώπων που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια. Οχι ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία δεν υπήρχε ανέχεια αλλά τώρα φαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Στις 13 του μήνα πολίτης αυτοκτόνησε πέφτοντας από ψηλό κτίριο. Η αυτοκτονία κατεγράφη στα social media, δεν έγινε όμως θέμα στα κατεστημένα ΜΜΕ τα οποία έτσι και αλλιώς ελέγχονται από επιχειρηματίες φίλους του Ερντογάν.

Και ο υπόλοιπος πληθυσμός; Οι φοιτητές πολλές φορές εξεγείρονται, απόδειξη οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Αρκετοί νέοι και μεσήλικες με μόρφωση και πτυχία έχουν εγκαταλείψει στην Τουρκία στην οποία δεν μπορούν να εντοπίσουν μέλλον.

Η μετανάστευση, είτε για πολιτικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους αποτελεί επιλογή για πολλούς Τούρκους. Για όσους φυσικά δεν συλλαμβάνονται με την κατηγορία της συνεργασίας με τρομοκράτες ή για στάση εναντίον του κράτους.

Τι απομένει στον Ερντογάν; Οι συνεχείς επενδύσεις στις κατασκευές (η Κωνσταντινούπολη παραμένει εργοτάξιο) αλλά και στον τουρισμό. Με την πανδημία όμως να καλπάζει ακόμα και αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι δυνατόν να στηρίξουν αποτελεσματικά την τουρκική οικονομία και να παράξουν θέσεις εργασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα