Τουρκία: Ο Γκιουλέν καταδικάζει το 'επαίσχυντο πραξικόπημα'

FILE - In this July 2016 file photo, Islamic cleric Fethullah Gulen speaks to members of the media at his compound, in Saylorsburg, Pa. Turkeys justice minister on Thursday, Oct. 27, 2016, pressed the U.S. to extradite Gulen who he accuses of orchestrating the July failed coup attempt or risk seriously harming relations between the two countries.  (AP Photo/Chris Post, File)
FILE - In this July 2016 file photo, Islamic cleric Fethullah Gulen speaks to members of the media at his compound, in Saylorsburg, Pa. Turkeys justice minister on Thursday, Oct. 27, 2016, pressed the U.S. to extradite Gulen who he accuses of orchestrating the July failed coup attempt or risk seriously harming relations between the two countries. (AP Photo/Chris Post, File) AP

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, που το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει "εγκέφαλο της απόπειρας", καταδικάζει το "επαίσχυντο πραξικόπημα" του 2016, αλλά και την "δίωξη" σε βάρος του από την Άγκυρα

Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, καταδίκασε σήμερα, μια μέρα πριν την επέτειο των γεγονότων, το «επαίσχυντο πραξικόπημα» και το «κυνήγι των μαγισσών» που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές.

Σε μια ανακοίνωση, ο Γκιουλέν καταδικάζει επίσης την «καταδίωξη χωρίς προηγούμενο» των υποστηρικτών και μελών του δικτύου του Hizmet («Υπηρεσία», στα τουρκικά).

«Δυστυχώς, έπειτα από αυτήν την τραγωδία, επιτέθηκαν εναντίον πάρα πολλών αθώων. Παράνομα τους απέλυσαν, τους συνέλαβαν, τους φυλάκισαν και ακόμα και τους βασάνισαν. Όλα με εντολή της κυβέρνησης» επισήμανε ο Γκιουλέν, που διαμένει στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) εδώ και χρόνια και η Τουρκία ζητά την απέλαση του.

Ο ίδιος κατηγόρησε την «κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών για να εξοντώσει όποιον θεωρείται ότι είναι άπιστος στον πρόεδρο Ερντογάν και το καθεστώς του».

Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση, την ίδια ώρα, προχωρά στην απόλυση περισσότερων από 7.000 αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και πανεπιστημιακούς, παραμονή της πρώτης επετείου από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα εντάσσεται στα μέτρα καταστολής που υιοθετήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Συνολικά έχουν απολυθεί ή τεθεί σε υποχρεωτική αργία περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και έχουν συλληφθεί 50.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, καθηγητές και άλλοι.

Με βάση το τελευταίο διάταγμα απολύονται 2.303 αστυνομικοί (μεταξύ αυτών και ορισμένοι υψηλόβαθμοι) και 302 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, χάνουν τον βαθμό τους 342 απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, σκοτώθηκαν πέρσι τον Ιούλιο, όταν ένα μικρό μέρος του στρατού προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία επιμένει για τους οκτώ

SHARE: