Τουρκία: “Πυρά” Καλίν κατά Ελλάδας και ΗΠΑ για τα F-16

Τουρκία: “Πυρά” Καλίν κατά Ελλάδας και ΗΠΑ για τα F-16
Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν AP Photo/Emrah Gurel

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, εξαπέλυσε «πυρά» κατά Ελλάδας - ΗΠΑ με φόντο την υπόθεση των F-16.

Τον εκνευρισμό της Άγκυρας για το πρόγραμμα των F-16 εξέφρασε ο Ιμπραχίμ Καλίν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει μεν να μείνει στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Καλίν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ εφόσον προμηθεύσουν τη χώρα μας με τα συγκεκριμένου τύπου μαχητικά αεροσκάφη.

”Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές -όπως ο Μενέντεζ– φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

”Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά”.

”Δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια”

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ”το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

”Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε και το συζητάμε. Ομως, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα” δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Αμερικανό Γερουσιαστής κατά Τουρκίας: “Είναι ένας άπιστος σύμμαχος”

Σε “απάντηση” τους τουρκικής προκλητικότητας γιαo Αμερικανός Γερουσιαστής, Chris Van Hollen, μιλώντας στο Al Monitor, χαρακτήρισε “άπιστο σύμμαχο” την Τουρκία.

“Η Τουρκία είναι ‘άπιστος σύμμαχος’ και ζητά ‘διαφορετικού είδους κυρώσεις'” σε περίπτωση που ο Ερντογάν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Van Hollen.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version