Τουρκία: “Η Ελλάδα απειλεί την ειρήνη” σύμφωνα με τον Ερντογάν – “Καρφιά” σε ΗΠΑ

Τουρκία: “Η Ελλάδα απειλεί την ειρήνη” σύμφωνα με τον Ερντογάν – “Καρφιά” σε ΗΠΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Khalil Hamra

Την "ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο" έφερε στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ανακοίνωση της Άγκυρας μετά από τετράωρη συζήτηση.

Η γενική “προκλητική” στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο και η αποστρατικοποίηση των νησιών βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Είναι η πρώτη φορά που σε συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας η Ελλάδα καταλαμβάνει τόσο “χώρο” στην τουρκική ατζέντα, με τον Τούρκο πρόεδρο και το επιτελείο του συζητούν αναλυτικά τα βήματα της Αθήνας που “αυξάνουν την ένταση”.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η τουρκική Sabah, υπήρξε εκτενής συζήτηση για τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς τεθωρακισμένων στη Λέσβο και τη Σάμο, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και αυξάνουν τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα”.

Τέλος, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο συμβούλιο επικράτησε ο στόχος να συνεχιστεί ο ρόλος του διαμεσολαβητή που φαίνεται να έχει η Τουρκία, ενώ οι επιπτώσεις της σύγκρουσης, η συνέχεια της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών και οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός θα επανεξεταστούν σε επόμενο συμβούλιο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το παρών στο συμβούλιο έδωσαν ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Atilla Gülan και ο Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση, όπως μεταδίδει η hurriyet, αναφέρεται ότι “συζητήθηκαν οι πρόσφατες αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας. Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, να έλθουν στην κοινή λογική”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι νόμιμες μέθοδοι.
  • Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς να έρθουν στην κοινή λογική.
  • Έκκληση να ανατραπεί η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας.
  • Καταδίκη της Αρμενίας για τις προκλητικές της ενέργειες κατά του Αζερμπαϊτζάν και υπενθύμιση στην αρμενική διοίκηση της ευθύνη της να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ειρήνη που της παρουσιάζεται και να εκπληρώσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις.

Ερντογάν: Η Ελλάδα απειλεί την ειρήνη

Ελάχιστες ώρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα ίδια σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτοξεύοντας πυρά σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε μέσα στο top-5 του ΝΑΤΟ, κατέχουμε δηλαδή μία πολύ σημαντική θέση στη συμμαχία, ειδικά με τις χερσαίες δυνάμεις μας.

Οι ΗΠΑ όμως εξοπλίζουν τα ελληνικά νησιά. Προειδοποιήσαμε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ελλάδα. Αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν θα βρουν σύμμαχο όπως η Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατικοποιηθούν βάσει της συνθήκης της Λωζάννης. Αλλά οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τους Ελληνες.

Και στο θέμα την Κύπρου ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους. Παρακολουθούμε και παίρνουμε τα μέτρα μας, έχουμε 40.000 στρατιώτες στο πεδίο. Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο ούτε η άρση του εμπάργκο όπλων. Η Ελλάδα με τον τρόπο που συμπεριφέρεται απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version