Τούρκος στρατολογημένος από το Ισλαμικό Κράτος, ο καμικάζι της Κωνσταντινούπολης

default image

Τούρκος πολίτης, 24 ετών, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από το ISIL ο άνθρωπος που προκάλεσε τον τρόμο στο κέντρο της Πόλης το Σάββατο το μεσημέρι

Αποκαλύφτηκε η ταυτότητα του βομβιστή της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε το θάνατο πέντε ατόμων, τριών Ισραηλινών, ένός Ιρανού και ενός Τούρκου και τραυμάτισε άλλους 36 ανθρώπους σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ το Σάββατο, 19 Μαρτίου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο δράστης ονομάζεται Μεχμέτ Οζτούρκ, ύποπτος για τη σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, το αποκαλούμενο ISIL.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan, ο πατέρας και ο αδερφός του βρίσκονται υπό κράτηση μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Πόλης.

Γεννημένος το 1992, στο Γκαναζτιέπ, στην Ανατόλια της Τουρκίας, ο Οζτούρκ άνηκε στη λίστα με τους υπόπτους των τουρκικών αρχών που ήταν καταγεγραμμένοι ως “αγνοούμενοι πολίτες που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία”. Οι αρχές αναφέρουν πως κατάφεραν να αναγνωρίσουν το δράστη, ο οποίος βρήκε το θάνατο όταν ενεργοποίησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, παίρνοντας δείγμα DNA από συγγενικά του πρόσωπα.

Εξάλλου, ο πατέρας του Τούρκου Τζιχαντιστή σημείωσε πως ο άνθρωπος που φαίνεται στο βίντεο πριν τη σοκαριστική έκρηξη μοιάζει με το γιο του, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό στη Συρία. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας είχα από την πρώτη στιγμή εστιάσει σε δύο υπόπτους που σχετίζονται με τι Ισλαμικό Κράτος. Ο πρώτος, ονόματι Σάββας Γιλντίζ, ο οποίος καταζητείται, ενώ ο δεύτερος ήταν ο Μεχμέτ Οζτούρκ που φαίνεται στο βίντεο όπως καταγράφηκε από την κάμερα ασφαλείας.

Σε κατάσταση επιφυλακής οι τουρκικές αρχές

Στο μεταξύ, Σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές στην Τουρκία, μετά την επίθεση. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός των Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, έχουν γίνει πέντε συλλήψεις για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, ενώ στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί σε επτά επαρχίες. Για λόγους ασφάλειας έχουν απαγορευτεί οι εορτασμοί της γιορτής της άνοιξης (Newroz) σε αρκετές πόλεις, ενώ όπου έχουν επιτραπεί οι εορτασμοί, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός, τόνισε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χώρες, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή: Hurriyet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα