Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας η στήριξη της Ελλάδας

Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας η στήριξη της Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αστριακό καγκελάριο ανέφερε ότι μόνο με πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους θα αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.

Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.

«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία». «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας» ανέφερε συμπληρώνοντας: "Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα μας απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Αποκαλείται «Πίσω στη Σένγκεν»".

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής ομοφωνίας» για τη διαχείριση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν υπενθύμισε πως η χώρα του τον περασμένο χρόνο δέχθηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και ανέλαβε την βασική περίθαλψη των αναζητούντων προστασία. Ο αριθμός αυτός είναι κατά κεφαλή μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο στη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Φάιμαν και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη δράσει ανάλογα με το ανώτερο όριο των 37.500 που έχει θέσει για εφέτος η Αυστρία, θα μπορούσαν να πάρουν εφέτος άσυλο στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network